Een persoonsgebonden budget voor Rutte
Een persoonsgebonden budget voor Rutte
In totaal 115 (bezuinigings)maatregelen staan op de politieke agenda om er dit jaar doorgejast te worden. Die moeten allemaal door de Tweede Kamer, maar ook door de Eerste Kamer. Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat dat niet gaat lukken.
Zeker niet, gezien de minderheid in de Eerste Kamer. En zeer zeker niet, gezien de puinhoop die zich in de loop van het jaar steeds verder zal gaan aftekenen. Dus: de drie procentnorm zal zeker niet gehaald worden. Dat ligt niet alleen aan de vele maatregelen, maar vooral de povere capaciteiten van deze regering op het gebied van rekenen.
Wanneer men een bepaalde landelijke omzet neemt waarop het tarief van 19% BTW van toepassing is, kan een leerling uit groep drie uitrekenen wat de BTW omzet is bij een tarief van 21%. Alleen zo werkt dat niet. Mensen kunnen het geld dat zij verdienen immers maar één keer uitgeven.
In oktober kromp de omzet van het MKB met 2%, november met 3%. Voor 2013 wordt een omzetdaling voorzien van 4%. Stel de jaaromzet op 1000, dan ving de regering daarvoor 190 aan BTW. Daalt die omzet met 4% dan zal het kabinet 21% van 960 ontvangen. Dat is 201,6. Dat lijkt nog een beetje winst. Maar door die omzetdaling gingen er in 2012 ruim 12.000 bedrijven failliet. Voor 2013 denkt men aan minstens 10.000 faillissementen.
Onderzoeksbureau Panteia/EIM berekent dat in 2013 zo’n 60.000 banen in het MKB verloren zullen gaan. (Dat ligt overigens niet alleen aan de BTW verhoging, maar ook aan de optelsom van de overige bezuinigingen) Die werkelozen dragen vervolgens geen inkomstenbelasting en premies meer af. Integendeel, zij ontvangen van de staat een WW uitkering.
Omdat die uitkering fors lager is dan het voorheen genoten salaris, moeten mensen gaan bezuinigen, waardoor zij nog minder in de winkel zullen spenderen. En dat geldt niet alleen voor werknemers die in de uitkering terecht komen. Ook de verhoging van de huren, de eigen bijdrage, de studiebeurs, accijnzen, afijn u kent ze inmiddels allemaal, dwingen de burgers tot bezuinigingen. Zij die nog wel wat te besteden hebben houden al een paar jaar de hand op de knip. Logisch, want wat gaat die gekke regering morgen weer doen, of overmorgen?
Gevolg: we halen die 3% norm never nooit. De maatschappij is duurzaam ontregeld. Het vertrouwen in de politiek is naar de knoppen en als bonus mogen wij ook nog even opdraaien voor de mislukte FYRA, de SNS bank, de Europese bankencrisis, de geld verspillende EU, de tekorten die bij de gemeenten ontstaan, graaiende directeuren en commissarissen etc. Zelfs het IMF en de AFM hebben al gewaarschuwd dat we onze economie niet moeten kapot bezuinigen. Het grootste deel van de economen en de hoogleraren economie roepen hetzelfde.
Dat onze regering niet kan rekenen is al erg genoeg. Maar ze zijn ook nog eens doof, blind en gestoord. Volgens mij heb je met zoveel gebreken recht op een persoonsgebonden budget en intensieve hulp. Van mij mogen ze dat krijgen, als ze maar ophoepelen.
Mick van Son
Reacties