Renovatie Ventoseflat officieel afgesloten
Renovatie Ventoseflat officieel afgesloten
Op 20 maart 2013 is uiteindelijk de renovatie van de Ventoseflat aan de Mathildelaan officieel afgesloten. Ik kreeg een uitnodiging, omdat ik in 1994 de aanzet had gegeven tot de oprichting van de huidige bewonersvereniging.
Na een buurtonderzoek had ik een buurtvergadering belegd in het toenmalige cafetaria van Uringa, net om de hoek in de Gagelstraat. Zo deed de SP dat in die dagen. De boodschap was dat de gemeente, eigenaar van de flat, de flat wilde slopen en alleen nog het hoogst noodzakelijke onderhoud wilde doen. Althans, wat het gemeentelijk Grondbedrijf vond dat noodzakelijk was.
Wethouder Schreurs onthult samen met de oudste bewoner van de flat het tegeltableau
Uit die eerste avond kwam een bewonersvereniging voort, waarvan al snel bleek dat die zijn boontjes goed kon doppen. De band met de SP bleef warm. Zowel het een als het ander bleek nodig, want de route naar het uiteindelijke succes ging met kronkelwegen en door diepe dalen.
Voorzitter Tamira Timmers vertelde in haar openingsredevoering onder andere, dat bij de onlangs gestorven ex-wethouder Van der Spek “de renovatie van de Ventoseflat synoniem was geworden met ‘schijnbaar onmogelijk’”. De gemeente gaf de renovatie uit handen aan Woonbedrijf, maar kreeg die ook weer terug. De renovatie moest gekoppeld worden aan de ontwikkeling van het Viktoriakwartier en toen weer niet.
Voorzitter Tamira Timmers tijdens haar toespraak
In het voormalige café van Van den Berk moest de harde kern van de PSV-supporters gehuisvest worden, terwijl dat café al om zijn overlast bekend stond. Na de nodige protesten eindigde deze omstreden maatschappelijke functie aan de overkant, naast het politiebureau. Kortom, de strijd heeft een lange geschiedenis.
De Ventoseflat
De flat zelf ook. Het pand startte zijn bestaan in 1875 als sigarenfabriek. Het is gebouwd door Van der Mey van de Amsterdamse School. Dat het van een Beroemd Architect was, heeft waarschijnlijk een paar keer de doorslag gegeven..
Tussen 1928 en 1930 werd het pand door de exploitatiemaatschappij Ventose omgezet in een woongebouw. Het is daarmee de oudste flat van Eindhoven. Na verloop van tijd verkrotte het pand. Het heeft decennia lang op de slooplijst gestaan, tot het uiteindelijk voor de kaken van de projectontwikkelaars is weggerukt. Nu is het weer een aantrekkelijk woongebouw met huren onder de huursubsidiegrens.
Bernard Gerard voor het tegeltableau
In dit verband moet ook met ere de tentoonstelling genoemd worden, die voormalig Kempenland-directeur Thoben aan de Ventoseflat gewijd heeft (1996).
Bernard Gerard
- Zie ook:
- Eindhovense politiek
Reacties