h

SP zoekt ervaringen met de huishoudelijke hulp

25 mei 2018

SP zoekt ervaringen met de huishoudelijke hulp

Al een tijdje lees ik met verbazing berichten in de krant.  Sinds 1 januari mogen de huishoudelijke hulpen van Zuidzorg nog maar gemiddeld 1,5 uur hulp geven per cliënt. Dit word naar cliënten toe niet verteld, de hulpen moeten zelf maar regelen met hun cliënten hoe ze dat uitvoeren. Van cliënten hoor ik dat de huishoudelijke hulp zegt; nee de koelkast maak ik niet schoon, ik moet door naar de volgende, die zit al te wachten.

Per 1 januari is er wezenlijk iets veranderd; men indiceert niet meer in uren, maar op resultaat “schoon huis”. Aan alle kanten hoor ik dat dat niet goed gaat. Zowel huishoudelijke hulpen als cliënten levert dit onrust op. Als beginnend commissielid op Sociaal Domein begint er dan iets te kriebelen bij mij, het gaat niet goed, ik wil hier iets mee maar wat kan ik doen?

Weer een berichtje in de krant. Een mevrouw van 90jaar krijgt 1 uurtje hulp per week. Ze kreeg de afgelopen week de rekening van het CAK voor de eigen bijdrage á €41,- per week. Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari te betalen. Mijn verontwaardiging was groot. Want dit kan toch niet waar zijn? Het is wel waar. Doordat er op ‘schoon huis’ geïndiceerd wordt, krijgt de zorgaanbieder per cliënt €188,-. Iemand die zelf genoeg geld heeft, moet meer betalen, daar kan ik het uiteraard mee eens zijn. Maar het levert dus wel een probleem op voor iemand die maar weinig hulp krijgt, die mensen moeten opeens exorbitante bedragen per uur gaan betalen voor een schoonmaakhulp. Het CAK heeft een rekentool, maar die is in de Eindhovense situatie onbruikbaar, omdat die wel uitgaat van indicaties per uur. Officieel mag de eigen bijdrage wettelijk niet boven de kostprijs liggen, maar in Eindhoven is voor iedereen de kostprijs 188euro.

Ik begrijp dat bezuinigen noodzakelijk is om continuïteit in de zorg te garanderen. In mijn ogen moet het huidig beleid aangepast worden. Op de eerste plaats zouden sowieso de relatief veel te hoge facturen van het CAK zouden moeten worden kwijtgescholden. De SP-fractie heeft gisteravond kritische vragen ingediend bij de wethouder, die zij schriftelijk gaat beantwoorden.

De vragen zijn geüpload als PDF onder dit stuk.

Met beantwoording van deze vragen is uiteraard het laatste woord niet gezegd. Om de problemen met de huidige manier van indiceren in kaart te brengen wil ik iedereen oproepen die hiermee te maken heeft mij een mail te sturen met kort je ervaringen, dit kan via s.van.dijk@eindhoven.nl. Ik heb al een aantal spontane mails ontvangen, en met uw signaal kan ik hopelijk bereiken dat in de raadszaal dat het dossier ‘huishoudelijke hulp’ op een rechtvaardige manier wordt behandeld.

Sylvie Van Dijk Comissielid Sociaal Domein

Reactie toevoegen

U bent hier