h

SP trots op sociale en groene kant van gemeentelijke begroting Eindhoven

14 november 2016

SP trots op sociale en groene kant van gemeentelijke begroting Eindhoven

Op 8 november is in de gemeenteraad de begroting besproken. De SP is trots op deze begroting, waar veel aandacht is voor onder andere sport, zorg, wonen en cultuur. De ambities van het college van burgemeester en wethouders zijn reëel en goed. De SP zal het college positief blijven steunen waar het nodig is om de stad nóg socialer en groener te maken.

Een groot onderwerp binnen de begroting was WIJeindhoven. Deze stichting timmert hard aan de weg ten gunste van de zorg en de bestrijding van armoede. De SP houdt een oogje in het zeil om zoveel mogelijk de wachtlijsten te voorkomen en om de werkdruk op de WIJeindhoven-medewerkers in de kiem te smoren.

De SP is blij dat de Sociale Raadgever (een ombudsfunctie voor het thema zorg en welzijn) vanaf 1 januari van start gaat. Vanaf dan is het mogelijk om een second opinion aan te vragen als je het niet eens bent met een zorgbesluit of er niet naar je geluisterd wordt.

Het gratis openbaar vervoer voor mensen met een klein inkomen blijft bestaan. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Tijdens de begroting heeft de SP de door de wethouder omarmde motie die ging over het voortzetten hiervan, van harte mee ingediend.

Brainport is eindelijk een 'Mainport' geworden, naast Schiphol en de haven van Rotterdam. Dat wil zeggen dat de landelijke overheid het economisch belang van Eindhoven inziet en we daardoor mogelijk meer steun krijgen voor investeringen in onder andere infrastructuur, sport en cultuur. Daarbij is het zaak dat iedereen ervan mee kan profiteren. 

De SP wil graag meer duurzame energie opwekken op bedrijventerreinen, waarvan naast bedrijven en het milieu, ook omwonenden hiervan kunnen profiteren. De SP heeft een motie ingediend om in de 9 regiogemeenten te onderzoeken hoe op de vrijkomende bedrijventerreinen zonneparken te realiseren. De gemeenten zouden met een concreet plan moeten komen om een substantieel deel van de vrijkomende gronden (150 hectaren) in te richten met één of meer zonneparken. Het Eindhovense College heeft toegezegd hier werk van te maken.

Na een aantal stevige debatten is de gemeentelijke begroting door de gemeenteraad goedgekeurd.

Reactie toevoegen

U bent hier