h

SP stelt raadsvragen over spookinschrijvingen op Eindhovense adressen

14 maart 2016

SP stelt raadsvragen over spookinschrijvingen op Eindhovense adressen

Foto: NCRV

De SP heeft raadsvragen gesteld aan het Eindhovense college van Burgemeester en Wethouders om erachter te komen of er in Eindhoven zich spookinschrijvingen bestaan zoals die beschreven werden in de uitzending van tv programma De Monitor van NCRV op 13 maart. Volgens het programma De Monitor gaat het regelmatig mis wanneer mensen hun nieuwe adres opgeven bij de gemeente. Wanneer de vorige bewoners zich nog niet hebben uitgeschreven, staan er meer mensen op het adres ingeschreven dan er daadwerkelijk wonen. Omdat veel verschillende instanties de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente als bron gebruiken, kan het zomaar zijn dat fouten worden overgenomen door instanties als de Belastingdienst of andere systemen. De verkeerde gegevens kunnen er dan voor zorgen dat mensen geen recht meer hebben op toeslagen of andere ondersteunende voorzieningen. Volgens De Monitor zitten er fouten in het systeem van gemeentes waardoor, als dit bij de gemeente wordt opgelost, alsnog in andere systemen blijft opduiken.

Naast foute inschrijvingen door verhuizingen, kan het ook in sommige gemeentes zo zijn dat er op adressen mensen staan ingeschreven zonder dat de bewoners er iets van afweten. Ook werd er in de uitzending aandacht geschonken aan het feit dat er financiële fraude of zelfs identiteitsfraude gepleegd kan worden.

De SP heeft daarom in de gemeenteraad aan het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd wat hierover bekend is bij Gemeente Eindhoven. De SP wil weten van het college om hoeveel gevallen het gaat in Eindhoven. Verder wil de SP van u weten of u of iemand in uw omgeving hiermee te maken heeft gehad. Laat het ons weten via eindhoven@sp.nl, via r.caris@eindhoven.nl of via de SP hulpdienst op 040-2816097.

Reactie toevoegen

U bent hier