h

SP Veldhoven condoleert ZuidZorg met openen nieuwe B.V. constructie

1 juli 2015

SP Veldhoven condoleert ZuidZorg met openen nieuwe B.V. constructie

Foto: SP

1 juli 2015: vandaag is een nieuwe B.V. opgericht door ZuidZorg: Hulp Thuis B.V. Alle thuishulpen komen daar in dienst. Geen reden voor een felicitatie vindt de SP Veldhoven, maar juist een reden van zorg. Een condoleance dus. Dat Zuidzorg het nodig vindt om de thuishulpen in een aparte B.V. onder te brengen heeft alles te maken met de bezuinigingen. Die worden snoeihard afgewimpeld op deze beroepsgroep. Vorig jaar had een groot deel van de thuishulpen de keuze tussen  20% salaris inleveren of ontslag. Dankzij de bezuinigingen op de thuiszorg is er veel minder werk voor mensen die niet zoveel alternatieven hebben op de arbeidsmarkt.

Foto: SP

Sytze van der Veen, van SP Veldhoven i.o. verwoordde het als volgt: "De zorg is in een storm terecht gekomen. Onze regering is aan een sloopbeleid begonnen waar iedereen de gevolgen van kent. Overal in het land staat de zorg onder schot, er zijn schrijnende gevallen waarvan ik ‘s nachts wakker lig. De zorg wordt kapot gemaakt. Ons land gaat een verandering door waar de kwetsbaarste mensen onder ons de dupe van worden. In Veldhoven, onze gemeente, merken wij ook deze pijnlijke gevolgen. Ook bij ons krimpt de zorg, komen er schrijnende gevallen voor en hebben wij dus duidelijk onze slachtoffers van dit beleid. Wij moeten ons hiertegen bewapenen, wij mogen dit niet accepteren. Wij blijven kritisch tegenover alles wat er om ons heen gebeurt en daarvoor staan wij nu ook hier, om ons kritisch uit te laten en te laten merken dat wij de mensen die op ons rekenen niet in de kou laten staan. Wij komen op voor deze mensen, de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben en blijven vierkant achter hun staan!"

"Wij zijn hier bij elkaar gekomen voor de thuiszorgmedewerkers en cliënten van de Zuidzorg. Zij zijn bang, bang om hun baan te verliezen, bang om hun hoognodige zorg te verliezen, hun waardig leven."

Hiermee geeft de SP uiting aan de angst van de thuishulpen dat zij hun baan gaan verliezen.  Je ziet elders in Brabant al dat duizenden thuiszorgmedewerkers op straat zijn komen te staan omdat soortgelijke BV’s, bijvoorbeeld in Breda en Den Bosch, failliet werden verklaard; dat kwam omdat ze door de marktwerking in de zorg onvoldoende inkomsten wisten binnen te halen. Voor de cliënten is dat een ramp, want die blijven ineens verstoken van de zorg. Voor de medewerkers is het een extra grote ramp, omdat ze nu werkloos zijn, terwijl ze eerder ook al gedwongen werden twintig procent van hun inkomen in te leveren om niet werkeloos te worden.

Dat het onbedoeld ook in onze regio kan gebeuren blijkt uit het feit dat ook ZuidZorg Dieet B.V. is failliet gegaan. ZuidZorg heeft een aantal diëtisten als ZZP-er weer van werk voorzien. De SP is tegen dit soort ZZP constructies. Nu ligt het risico volledig bij deze medewerkers.

Charles Laurey -directeur ZuidZorg- en de nieuwe directeur van Hulp Thuis B.V. Odette Vermeijlen,  namen de condoleance in ontvangst. De heer Laurey vond dat ZuidZorg en de SP een gedeeld belang hebben, namelijk: goede zorg en behoud van werkgelegenheid. Hij gaf aan dat de bezuinigingen en de gevolgen van zo'n goedkoop mogelijke aanbesteding door de gemeentelijke overheden, maken dat de thuiszorg drastische maatregelen moet nemen. 

Foto: SP

Sytze van der Veen hoopte dat de SP Veldhoven vandaag voor niets actie aan het voeren is. Hij daagde de directeuren uit om de condoleance kaart over een paar jaar terug te geven omdat het allemaal goed is afgelopen.

Als SP houden we de ontwikkelingen in de thuiszorg, o.a. bij ZuidZorg en Hulp Thuis B.V. goed in de gaten.

Reactie toevoegen

U bent hier