h

Thumbs up voor besluit Woonbedrijf om huren niet te verhogen

23 april 2015

Thumbs up voor besluit Woonbedrijf om huren niet te verhogen

Foto: Arno van Bakel

Woningcorporatie Woonbedrijf heeft, op aandringen van hun Stichting Huurdersvertegenwoordiging Woonbedrijf (HVW), besloten om in het jaar 2015 geen huurverhoging toe te passen. Huuralarm Eindhoven was hier erg over te spreken en besloot daarom de verantwoordelijke van Woonbedrijf in het zonnetje te zetten.

Op maandagochtend gingen enkele leden van Huuralarm*, samen met leden van de Nederlandse Woonbond, naar het kantoor van Woonbedrijf aan de Europalaan. De groep verraste adjunct-directeur  Paul Tholenaars met een klein taartje als presentje en met een heus ‘Facebook’-duim, onder het motto “thumbs up voor Woonbedrijf”.

Elke woningcorporatie in heel Nederland mag van de Rijksoverheid een verhoging vragen bovenop de jaarlijkse inflatiecorrectie. De inflatie, welke Woonbedrijf eveneens niet heeft toegepast, komt dit jaar uit op 1%. Hieronder is te lezen met welke percentages de corporaties, per inkomensgroep, de huren kunnen verhogen.

  • 2,5% (inflatie + 1,5%) voor huishoudinkomens tot € 34.229 (inkomensjaar 2013);
  • 3,0% (inflatie + 2%) voor inkomens vanaf € 34.229 tot en met € 43.786 (inkomensjaar 2013);
  • 5,0% (inflatie + 4,0%) voor inkomens boven de € 43.786 (inkomensjaar 2013).

Heleen Simons, tevens regioconsulente bij de Nederlandse Woonbond, deed het woordje namens Huuralarm Eindhoven. Ze vond het heel bijzonder dat Woonbedrijf dit besluit heeft genomen, zeker gezien het feit dat de afgelopen drie jaar de huren met gemiddeld 9,3% zijn gestegen.

Foto: Arno van Bakel

Paul Tholenaars was blij verrast met het presentje en de aandacht. Voor de camera van Omroep Brabant vermelde hij dat ‘Woonbedrijf de stad en de mensen in de stad 4,5 miljoen bespaart. Want we hadden het mogen vragen’ (bij een verhoging van gemiddeld 2,5%, red.). Woonbedrijf wil hiermee een voorbeeld zijn voor anderen, maar ‘het wordt nog niet opgepikt door collega-corporaties en ambtenaren’, aldus Tholenaars.

Foto: Arno van Bakel

Het taartje bracht Huuralarm mee voor Stichting HVW. Deze huurdersvertegenwoordigers verdienen het ook om in het zonnetje gezet te worden. Tholenaars besloot om de taart aan de medewerkers te geven van de Woonwinkel. Zij hebben namelijk geregeld te maken met huurders die even flink hun ongenoegen komen uiten.

 

*Huuralarm Eindhoven is een actiecomité ontstaan op een bijeenkomst van SP Eindhoven. Het begon klein met enkele leden van huurdersvertegenwoordigingen en leden van de SP. Later sloten ook leden van de Nederlandse Woonbond en van FNV Lokaal hierbij aan, als ook individuele huurders.

Meer weten over Huuralarm? Zie: www.huuralarm.net

Namens Actiecomité Huuralarm Eindhoven,
Arno van Bakel en Marcel Lathouwers

Reactie toevoegen

U bent hier