Onze kandidaten - 2. Jan van Erp
Onze kandidaten - 2. Jan van Erp
Ik ben Jan van Erp (62), zo’n 10 jaar lid van de SP en ruim 30 jaar bouwkundig adviseur en welzijnswerker in verschillende buurten in o.a. Dordrecht. De afgelopen raadsperiode heb ik me vanuit de SP-fractie dan ook voornamelijk gericht op wonen, vastgoed en ruimtelijke vraagstukken.
Ik ben geboren en opgegroeid in Gemert en woon nu in de Aireywoningen in Genderdal. Vier jaar geleden hebben we vanuit de SP bij onze verhuurder Woonbedrijf aangedrongen op het opknappen van de woningen. Binnenkort gaat het proefproject “De Groen Huurder” van start met duurzame woningverbetering en vervangende nieuwbouw. Omdat ook de huren laag blijven is het een initiatief dat we erg waarderen!
Tegen de tijd dat de woningen klaar zijn woon ik met mijn vriendin waarschijnlijk in de Schrijversbuurt waar we met een collectief van ca. 30 bewoners samen de renovatie van een school met nieuwbouw ontwikkelen. Ik hoop daarna meer tijd over te houden voor mijn hobby’s: salsa dansen, wandelen en van de natuur genieten.
Tijdens mijn opleiding aan de universiteit werkten ik in allerlei buurten en bedachten we oplossingen om de problemen ter plaatse aan te kunnen pakken. In Dordrecht doe ik dat nog steeds, voor en met bewonersorganisaties en instellingen die ik adviseer, waarvoor ik onderzoek doe of die ik ondersteun bij hun activiteiten. Het zijn vooral de nieuwe vormen van armoede, zoals die onder eigenaar –bewoners met een te hoge hypotheekschuld, die nu vragen om creatieve oplossingen.
Ook in Eindhoven schreeuwen de gevolgen van de crisis om oplossingen. Zo worden de woningcorporaties met de Verhuurdersheffing van minister Blok flink uitgeknepen, terwijl ze onmisbaar zijn voor betaalbare huisvesting. We moeten zien te voorkomen dat corporaties daarom nog meer van de betere sociale woningen gaan verkopen, waardoor het risico van gettovorming zal toenemen.
We zien nu al een groeiende groep nieuwe armen ontstaan die een beroep doet op een goedkope woning. Ook ouderen of anderen die niet meer terecht kunnen in de zorg, hebben steeds vaker een geschikte en betaalbare woningen nodig. We verwachten in de buurten meer woonoverlast en andere sociale problemen door mensen die noodgedwongen verkommeren en vervuilen. Verhuurders worden daar vaak het eerst op aangesproken.
We willen deze ontwikkelingen het hoofd kunnen bieden met onder meer een sociale sector die op orde is en waarmee de gemeente intensief samenwerkt en afspraken maakt.
Zo kan Eindhoven net als in Rotterdam de grondprijzen voor sociale woningen fors verlagen om betaalbare nieuwbouw mogelijk te maken. Dat is dé manier om verantwoord van de grote bulk te dure en onverkoopbare bouwgrond af te komen.
Reactie toevoegen