h

Horecabeleidsplan

14 maart 2014

Horecabeleidsplan

Worden de sluitingstijden van de horeca verruimd? Dat was de vraag die centraal stond tijdens de behandeling van het Horecabeleidsplan in de raadsvergadering van 11 maart.

Dit onderwerp is al langere tijd een heet hangijzer in de Eindhovense politiek, en nu valt tijdens de laatste reguliere raadsvergadering dan eindelijk de beslissing.

Het Horecabeleidsplan draait om vier pilots:

  1. De openingstijden van de horeca op donderdagavond worden verruimd naar 04.00 uur.
  2. Onderzoeken van een algemene verruiming van openingstijden, waarbij rekening wordt gehouden met venstertijden, scheiding van natte en droge horeca en een eventuele aanwijzing van bepaalde locaties als evenemententerrein. Dit in samenwerking en overleg met betrokken partners.
  3. Verkennen of de mogelijkheden voor incidentele ontheffingen opgerekt kunnen worden.
  4. Verkennen of de mogelijkheden voor tijdelijke horeca kunnen worden opgerekt.

Wat de SP betreft, worden bewoners beter betrokken bij het opzetten, uitvoeren en evalueren van elke pilot. Dat is namelijk van essentieel belang voor het slagen van dit plan. Hiervoor heeft de SP dan ook een wijzigingsvoorstel ingediend.

Iets anders waar de SP moeite mee heeft, is dat het college (na instemming van de raad met dit voorstel) volledig vrij spel heeft om allerlei zaken uit te voeren. Daarom diende de SP nóg een wijzigingsvoorstel in, waarin staat dat het college nà de verkenning van de vier pilots deze verder uit moet werken en vervolgens aan de raad moet voorleggen, voor definitieve besluitvorming.

Geen van de twee SP-amendementen is aangenomen. Het enige amendement dat is aangenomen kwam van de PvdA.

Toen het gewijzigde raadsvoorstel over het Horecabeleidsplan in stemming kwam, stemde iedereen voor – behalve de SP. Bianca van Kaathoven licht toe waarom de SP tegenstemde: “Het is een slechte zaak dat de raad nu alles uit handen geeft en zelf geen kaders meer stelt. En daar bovenop komt ook nog dat bewoners niet worden betrokken bij de belangrijke fases in het proces. Daarom kunnen wij hier niet mee akkoord gaan.”

Corina Vogelaar

Reactie toevoegen

U bent hier