h

Debat Dorpshuis Acht

15 maart 2014

Debat Dorpshuis Acht

Op donderdag 13 maart werd er in Acht een verkiezingsdebat georganiseerd. Er was een zeer goede opkomst van bewoners en kandidaat-raadsleden. Iedereen was erg betrokken bij de onderwerpen, zoals Eindhoven Airport, het beoogde treinstation en het Buurthuiswezen.

Namens de SP deed kandidaat-raadslid Marcel Lathouwers mee aan de debatten.

Over de onderwerpen had hij zeer uitgesproken meningen. Zeker als het gaat om de ongewenste groei van Eindhoven Airport en het oprekken van de vluchttijden, buiten de afspraken om. Hij verwees naar de petitie van de actiegroep Geen Vluchten na Elven (www.geenvluchtennaelven.nl) en het bestaan van Platform 10 Geboden voor Eindhoven Airport. Opdat de mensen zich gesteund voelen in de wens om geen duizenden goedkope chartervluchten over hun huis te laten vliegen.

Ook ging het over het ontbreken van een visie op de buurthuizen en de onmogelijkheid van vrijwilligers/professionals om de buurthuizen open te houden. De buurthuizen, op hun beurt, worden al decennia ondergewaardeerd. Het wordt de buurthuizen al die tijd onmogelijk gemaakt om te kunnen bestaan door oplopende onderhoudsachterstanden, gebrek aan verduurzaming, oplopende kosten, verschrikkelijke bezuinigingen en het beleid van de gemeente om met enige regelmaat zomaar buurthuizen te sluiten.

Men kiest er graag voor om prestigeprojecten neer te zetten zoals de Hovenring en het 18 Septemberplein, maar vergeet te investeren in de eigen mensen in de stad.

Het wordt de buurthuizen al decennia onmogelijk gemaakt om te kunnen bestaan door oplopende onderhoudsachterstanden, door een gebrek aan verduurzaming, door oplopende kosten, door verschrikkelijke bezuinigingen en het beleid van de gemeente om geregeld zomaar buurthuizen te sluiten.

Terwijl de stichtingen, vrijwilligers én de koepelorganisatie van de vrijetijdsaccommodaties (VVA) al decennia noodkreten slaken. Helaas werdern ze geen van allen gehoord. Het is daarom hard nodig dat de besturen van deze accommodaties in gesprek blijven met het VVA, want zij is gesprekspartner bij de gemeente als het gaat om de invulling van het nieuwe beleid. Echter, de SP hamert samen met al deze groepen, er al jaren op dat de gemeente moet komen met een visie op de vrijetijdsaccommodaties, maar tevergeefs. Wethouders spraken uit een hekel te hebben aan het woord ‘visie’.

Politiek bedrijven is samenwerken met de mensen in de stad én vooruit kijken, zien waar mensen behoefte aan hebben en voorzien in zaken die ontmoeting en ontwikkeling bevorderen. Investeer liever in mensen, in plaats van prestigieuze projecten. Daarom heet het SP-verkiezingsprogramma ‘Sociaal Investeren’.

Marcel Lathouwers

Reactie toevoegen

U bent hier