h

Ruim baan voor langere openingstijden Eindhoven Airport

6 februari 2014

Ruim baan voor langere openingstijden Eindhoven Airport

In de gemeenteraadsvergadering van 4 februari diende het Ouderen Appel en de SP twee actuele moties in over de openingstijden van Eindhoven Airport.

Aanleiding voor deze twee moties was de noodkreet van actiegroep ‘Geen Vluchten Na Elven’, die zich inzet voor geen reguliere vluchten na elf uur ’s avonds en een beperking van vluchten in het weekend. Zij mochten hun mening vorige week toelichten in de raadscommissie Economie en Mobiliteit.

De SP is geen voorstander van het verruimen van de openingstijden van Eindhoven Airport. Het belang van de omwonenden staat hierbij voorop. Verschillende onderzoeken, zoals die van de GGD, geven aan dat er erg veel mensen zijn die nu al overlast en fysieke lasten van het vliegverkeer ondervinden. Het verruimen van de openingstijden zou dit alleen maar in de hand werken.

De omwonenden die aangaven overlast te hebben van het vliegverkeer, hebben zich verenigd in de Belangengroep Omwonenden Welschap (BOW). Deze groep heeft deelgenomen aan de Alders-tafel. In dit overlegorgaan zijn afspraken gemaakt omtrent de vluchttijden, en het advies wat hieruit voortvloeide moest worden verwerkt in het concept-luchthavenbesluit.

In dit advies staat heel duidelijk omschreven dat de openingstijden van het vliegveld van 7.00 tot 23.00 uur zijn, met een mogelijkheid voor vier landingen na 23.00 uur die vertraagd zijn. In het concept-luchthavenbesluit staat echter dat er acht reguliere vluchten nà 23.00 uur worden toegestaan.

Met de motie wilde de SP de raad oproepen het college ertoe te bewegen dat zij zich hard maken voor het behoud van het Alders-advies in het definitieve luchthavenbesluit.

De tweede motie diende hetzelfde doel, maar ging over de ‘verrijking’ van het Alders-advies. In deze verrijking is afgesproken dat er tijdelijk een extra bescherming is van de ochtenden in het weekend. De bescherming houdt in dat er in het weekend niet vóór 8.00 uur gevlogen wordt. De verrijking van het Alders-advies is echter niet meegenomen in het concept-luchthavenbesluit.

Wethouder Helms (VVD) houdt er een andere kijk op het Alders-advies op na. Hij ontraadde de moties en de coalitiepartijen volgden getrouw.

Na de stemming werd duidelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad geen bezwaar heeft tegen structureel langere openingstijden van Eindhoven Airport: Naast het Ouderen Appe steunden Trots en Samen Eindhoven de moties. De rest was tegen. Beide moties werden verworpen.

Corina Vogelaar

Reactie toevoegen

U bent hier