h

Raadsverkiezingen (I): Waarom zou u stemmen?

11 februari 2014

Raadsverkiezingen (I): Waarom zou u stemmen?

Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur vraagt menigeen zich af of het wel zin heeft om zijn of haar stem uit te brengen. Een grote groep heeft het zelfs helemaal opgegeven. Waarom zou je stemmen?

SP-voorzitter Jan Marijnissen: 'Een ieder moet verplicht zijn om zich minstens eens in de vier jaar uit te spreken. Je kunt niet zeggen, nu effe niet. Je stemt op één van de bestaande partijen of je richt desnoods een eigen politieke partij op.'

Marijnissen vindt het onzin om niet te gaan stemmen "omdat je toch niet gehoord wordt". 'De verkiezingen zijn juist het moment waarop je gehoord wordt. Het hele leven draait om kiezen.' Natuurlijk kunt je zeggen dat dit één mening is. Toch wil ik je een aantal dingen ter overweging geven.

De gemeente Eindhoven beschikt voor het jaar 2014 over een budget van zo’n 762 miljoen euro. Dit betekent, kort door de bocht, dat jij en elke andere Eindhovenaar (dit zijn er 221.101 per 1 november 2013, bron: CBS) gemiddeld 3.500 euro per jaar aan de gemeente betaalt. Natuurlijk mag jij zeggen dat het je een zorg zal zijn wat de gemeente met jouw geld doet, maar voor veel mensen zijn dit twee maandsalarissen.

Sommige mensen zijn van mening dat de gemeenteraadsverkiezingen van ondergeschikt belang, omdat het over zaken zou gaat die hen niet raken. De Tweede Kamerverkiezingen zouden veel belangrijker zijn. Realiseer je dan wel het volgende: In de Tweede Kamer mag dan wel worden gesproken over Nederlandse militairen in Mali, de JSF,  windmolenparken op zee en de verbreding van de A2. Maar in de Eindhovense gemeenteraad wordt gesproken over vliegtuigoverlast boven jouw tuin, de zendmast naast jouw tuin en de weg voor jouw huis.

Maar ook over of en wanneer jouw huisvuil wordt opgehaald, de locatie en bereikbaarheid de school van jouw kind, de gaten in het wegdek van uw straat, waar jij jouw auto wel en niet mag parkeren én tegen welke prijs en waar jij gegarandeerd wél in de hondenpoep trapt. En, als gevolg van het huidige kabinetsbeleid krijgt de gemeente er alleen maar meer verantwoordelijkheden bij. Zo worden de gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de AWBZ.

Het college is politiek verantwoordelijk voor het werk van de ambtenaren in de stad en het wel en wee in de gemeente. De gemeenteraad is jouw lokale volksvertegenwoordiging. De gemeenteraad is de feitelijke baas van Eindhoven en controleert het werk van het college van burgemeester en wethouders.

Desgewenst kan de raad het college de wacht aanzeggen. Jij kunt deze vertegenwoordigers eens in de vier jaar kiezen. Als burger van Eindhoven is het jouw recht én verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de juiste mensen deze verantwoordingsvolle rol vervullen!

Wat je ook doet, doe het bewust en met overtuiging.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

Dit artikel maakt deel uit van een zesluik rond de gemeenteraadsverkiezingen. Volgende week deel twee: "Telt uw stem?"

Reactie toevoegen

U bent hier