h

SP gelooft niet in 'participatie' sprookjes

17 januari 2014

SP gelooft niet in 'participatie' sprookjes

In de raadscommissie economie en mobiliteit werd dinsdag jongstleden gesproken over de participatiewet waar onze gemeente mee te maken gaat krijgen. Hieruit bleek dat de gemeente Eindhoven heel erg optimistisch over dit plan is. In hun eigen woorden, ‘Met elkaar aan het werk’, lijkt het alsof iedereen in Eindhoven een baan zal krijgen en dat iedereen ook mee kan doen.

De SP deelt dit optimisme niet omdat er nog veel zaken niet duidelijk zijn. Bijvoorbeeld, volgens het college zou het goed zijn als bedrijven hun buitenlandse onderdelen terug zouden halen naar de stad. Dit is wishful thinking. De SP vindt werkgelegenheid erg belangrijk, ook voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Maar voor je iedereen aan het werk kan helpen, moet er wel eerst genoeg werk zijn. Momenteel zitten er namelijk 12.000 mensen zonder werk en er zijn maar 1.500 vacatures. Ook als je mensen uit de bijstand aan het werk wilt hebben moet het wel zo zijn dat als men eenmaal werk heeft men er ook een fatsoenlijk loon voor krijgt. De gemeente, vinden wij zou hier het goede voorbeeld moeten geven door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te geven.

De SP heeft wethouder List erop gewezen dat de cliëntenraden voortaan tijdig moeten worden ingelicht. De wethouder wil de clienteraden samenvoegen. De SP vindt dit een slechte zaak, zeker als we naar de toekomst kijken. De SP hoopt dan ook dat beide cliëntenraden de gemeentraad van advies blijven voorzien.

Verder maakt ook de SP zich zorgen over de verdringing van arbeidsplaatsen. Ook roept de SP op tot voorzichtigheid met het maken van een digitaal loket waar bedrijven vacatures en andere gegevens kunnen in zien. Voor nu heeft de SP geen vertrouwen in de afspraken tussen kabinet, werkgevers en sociale partners.

Roy Caris

Reactie toevoegen

U bent hier