h

Raadsvragen over afval in Kruisstraat en Woenselse Markt

10 januari 2014

Raadsvragen over afval in Kruisstraat en Woenselse Markt

Veel tijd, moeite en geld is er gestoken in het opknappen van de Kruisstraat en de Woenselse Markt. Veel is er veranderd en niet iedereen vindt het even mooi, maar het ziet er strak en geordend uit. Behalve één ding dat hardnekkig de kop op blijft steken, het afval.

Dit afval valt samen te vatten in een aantal soorten:

  • Zwerfvuil dat op straat wordt gegooid door voorbijgangers;
  • Vuilniszakken die naast de stortkokers of willekeurig in de straat worden geplaatst. Waarschijnlijk door tijdelijke bewoners die niet over een Stadspas beschikken voor de stortkokers;
  • Papier en karton, veelal van de winkeliers, dat buiten de ophaaldag al aan de straat wordt gezet. Vaak staat dit er dagen en soms een week;
  • Te volle afvalbakken, waardoor er niets meer bij kan en afval eruit valt. Deze afvalbakken worden vaak pas geleegd, nadat er melding bij de gemeente over is gemaakt. Het afval dat er op de grond naast ligt laat men dan vaak liggen;
  • Zwerfafval van de weekmarkt in de omliggende straten. Na het sluiten van de weekmarkt wordt het marktterrein schoongeveegd, maar het vuil in de straten laat men liggen.

De bewonersvereniging 'Stichting Bewonersbelangen' heeft hierover inmiddels de straatmanager, de wijkcoördinatrice, politieagenten, stadswachten, de marktmeester en mensen van toezicht en handhaving gesproken. Allen erkennen het probleem en geven aan er melding van te hebben gemaakt, maar helaas heeft dit niet tot enig resultaat geleid.

Hierover heeft de SP de volgende vragen gesteld aan het college van Burgemeester en wethouders:

  1. Bent u op de hoogte van het probleem dat hierboven wordt beschreven? Zo ja, waarom duurt deze situatie dan nog voort? Zo nee, gaat u hier snel actie tegen ondernemen?
  2. De Kruisstraat wordt bewoond door veel tijdelijke bewoners die niet over een Stadspas beschikken en hun afvalzakken dus niet in de stortkokers kwijt kunnen. Kunt u onderzoeken of het mogelijk is, dat niet de tijdelijke bewoner maar de woning of appartement de beschikking over een Stadspas krijgt?
  3. Bent u bereid om de herkomst van vuilniszakken die willekeurig geplaatst worden te bepalen en deze mensen op hun gedrag aan te spreken?
  4. Bent u bereid de winkeliers die hun papier en karton dagen te vroeg aan straat zetten aan te spreken en hun papier en karton te laten verwijderen tot aan de ophaaldag?
  5. Bent u bereid de afvalbakken frequenter te legen en niet pas na melding?
  6. Bent u het met de SP eens, dat bij legen van de afvalbakken ook het omliggende afval opgeruimd dient te worden?
  7. Bent u het met de SP eens, dat het zwerfafval van de weekmarkt in de omliggende straten ook de verantwoordelijkheid van de vervuiler is en niet alleen het marktterrein?
  8. Bent u het met de SP eens, dat een strengere handhaving op de Kruisstraat en de Woenselse Markt op zijn plaats is?

Nu is het wachten op een reactie van het college. Het wordt tijd dat er daadkracht wordt getoond, zodat dit probleem snel tot het verleden hoort.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

Reactie toevoegen

U bent hier