h

Eindhoven verliest recht op zorg

24 januari 2014

Eindhoven verliest recht op zorg

In de eerste gemeenteraadsvergadering van 2014 werd er besloten over het raadsvoorstel WIJeindhoven. Tijdens de commissievergaderingen was al duidelijk dat een grote meerderheid van de raad dit voorstel zou steunen. Het enige wat nog besproken moest worden, was het ingediende amendement van de SP.

In het raadsvoorstel staat dat het recht op zorg verdwijnt. Het recht op zorg, is één van de belangrijkste rechten die een mens heeft. “Als er nú al mensen buiten de boot vallen, zal dit na het uitvoeren van dit raadsvoorstel alleen maar toenemen.”, aldus Bianca van Kaathoven die haar amendement voor de raad toelichtte.

Volgens het raadsvoorstel wordt het recht op zorg omgezet in een taak voor de gemeente die ‘zorgplicht’ wordt genoemd.

Het probleem wat de SP hiermee heeft, is dat elke gemeente voor zichzelf kan bepalen wat zij onder die plicht verstaan. Iemand die (noodgedwongen) van Veldhoven naar Eindhoven verhuist, kan niet op dezelfde zorg vanuit de gemeente rekenen.

Ook vindt de SP dat de zorg of ondersteuning die mensen moeten krijgen, met een zorgplicht voor gemeenten niet genoeg geborgd is. Helaas was de rest van de gemeenteraad het daar niet mee eens.

De voormalig sociaalste stad van Nederland heeft haar inwoners het recht op zorg ontnomen.

Corina Vogelaar

Reactie toevoegen

U bent hier