h

Eindhoven ondertekent Code Milieu Verantwoord Wegbeheer

12 december 2013

Eindhoven ondertekent Code Milieu Verantwoord Wegbeheer

Uit het antwoord van een rondvraag van de Eindhovense SP blijkt dat wethouder Helms (VVD) inmiddels bekend is met de Code Milieu Verantwoord Wegbeheer en dat hij graag bereid is deze te ondertekenen.

De SP heeft provinciaal en in diverse afdelingen vragen gesteld over hoe er wordt omgegaan met teerhoudend asfaltgranulaat (TAG). Vanaf 2001 mag dit teerhoudende asfalt niet meer gebruikt worden voor de Nederlandse wegen, ook niet als funderingslaag.

Dit teerhoudende asfalt is giftig en kankerverwekkend. Reinigen is alleen door thermisch reinigen mogelijk door een erkende verwerker. Gemeenten kunnen dit 'dure' reinigen ontduiken, door het teerhoudende asfalt te exporteren naar bijvoorbeeld Estland of Letland en daar het milieu en werknemers vergiftigen.

Vanaf 2008 hebben een deel van de gemeenten die zich op verantwoorde wijze van asfalt ontdoen een code getekend. De Code Milieu Verantwoord Wegbeheer. Met het ondertekenen van de CMVW verklaren de wegbeheerders zich in te zetten voor het uit de keten verwijderen van alle teer die vrijkomt bij het opbreken van asfaltlagen in een weg. Ook verplichten zij zich tot het volgen van de CROW-publicatie 210 ‘Richtlijn omgaan met vrijkomend asfalt – aandacht voor de teerproblematiek’.

Uit antwoord op technische vragen, aan de verantwoordelijk ambtenaar, blijkt dat in de gemeente Eindhoven in 2012 ongeveer 11.000 ton en in 2013 tot op heden ongeveer 8.000 ton teerhoudend asfalt vrijgekomen bij vervanging van wegen. De gemeente gaat hier gelukkig zorgvuldig mee om en heeft dit asfalt naar een vergunde verwerkingsinrichting gebracht, waar dit deskundig thermisch gereinigd wordt.

De gemeente eist ook in het bestek bij aanbesteding expliciet om thermische reiniging. Tevens wordt om bewijslast gevraagd (vrachtbonnen met daarop de herkomst, de aannemer die het werk uitvoert, het aantal ton, de transporteur én de gegevens van de vergunde verwerker), zodat ook kan worden geverifieerd dat de afvoer plaats heeft gevonden naar een voorgeschreven erkende verwerker.

Maar ook bleek, dat de gemeente Eindhoven de Code Milieu Verantwoord Wegbeheer niet heeft ondertekend, terwijl de gemeente zich wel aan alle voorwaarden houdt.

Na een rondvraag (pdf-file) van de SP is de wethouder hier ook toe bereid.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

Lees ook: Stop de export van kankerverwekkend asfalt

 

Reactie toevoegen

U bent hier