h

Coalitie houdt falende wethouder hand boven het hoofd

4 december 2013

Coalitie houdt falende wethouder hand boven het hoofd

Op dinsdagavond stond in de gemeenteraad het ontwerpraadsbesluit van het college naar aanleiding van het Rekenkameronderzoek: ‘Vastgoed Eigen huis op orde?’ op de agenda. In dat rapport krijgt de afdeling Vastgoed er flink van langs.

Basale informatie ontbrak, financiële risico’s waren niet in beeld en er was sprake van ernstige aansturingproblemen binnen de driehoek wethouder - directie - sectorhoofd.

Het debat begon fel, met vragen van SP, CDA en Ouderen Appèl aan wethouder Schreurs. De SP verweet de wethouder het probleem van één kant aan te pakken, namelijk het informatieprobleem. Volgens de SP is dat niet het grootste probleem, maar juist het gebrek aan sturing en de onduidelijke verdeling van verantwoordelijkheden ín die sturende driehoek.

Ook zet de SP, samen met CDA en Ouderen Appèl, vragen bij de houding van de wethouder. Zij stelde bij haar aantreden in 2010 al vast dat de afdeling Vastgoed een grote puinhoop was. Waarom is er niet eerder actie ondernomen om de boel op orde te krijgen?

De problemen op de afdeling Vastgoed zijn van dien aard, dat de SP samen met het CDA geen vertrouwen heeft in het functioneren van de wethouder op deze portefeuille, en diende daarom een motie van wantrouwen in.

Deze motie werd door de gehele oppositie gesteund, maar haalde uiteindelijk geen meerderheid. D66 en PvdA gaven aan alle vertrouwen in wethouder Schreurs te hebben, en de VVD noemde de motie ‘volstrekt onbegrijpelijk’. Ook GroenLinks beschermde de wethouder door te zeggen dat zij uitzien naar de beloofde resultaten in januari 2014.

Het mag duidelijk zijn dat de coalitie hun wethouder de hand boven het hoofd houdt. De vastgoedproblemen waren voor de SP de druppel. Met het verwerpen van deze motie heeft de coalitie wethouder Schreurs vogelvrij verklaard.

Corina Vogelaar

Reactie toevoegen

U bent hier