h

Wethouder botst met de raad

2 november 2013

Wethouder botst met de raad

Deze week ondervond wethouder Schreurs opnieuw flinke tegenwind in de gemeenteraad. Enkele weken geleden werd zij daar ook al op haar vingers getikt. Toen bleek namelijk dat zij niet in staat was om de raad tijdig te informeren de alternatieven voor de bibliotheekfilialen die gesloten worden.

En vorige week stuitte het plan om geld te reserveren voor VOLT op grote weerstand. Deze twee voorbeelden zijn als combinatie cynisch te noemen: aan de ene kant breken we een grote culturele voorziening als de bibliotheek compleet af en aan de andere kant wil de wethouder miljoenen reserveren voor een mediamuseum en kenniscentrum op Strijp S.

Wethouder SchreursDat was al niet leuk voor een ambitieuze wethouder die haar ideeën graag uitgevoerd ziet (vergeten te noemen: Eindhoven wordt geen Culturele hoofdstad…), maar deze week was de aanvaring wel heel frontaal. Haar voorstel Flex-City, waarin de uitwerking van de Metavisie Cultuur beschreven staat, is compleet van tafel geveegd, raadsbreed werd een wijzigingsvoorstel aangenomen waarmee het hele plan verdwenen is. De raad komt binnenkort zelf nu met een plan.

Cultuur is al jarenlang een hoofdpijndossier. Groot discussiepunt is steeds weer de verhouding tussen het cultuurgeld dat ‘vast’ zit in de grote culturele instellingen en in hun huisvesting en het geld dat bestemd is voor nieuwe, kleinere initiatieven. De pogingen van de wethouder om voor de laatste groep geld vrij te maken, waardeert de SP-fractie zeer, de manier waarop zij dat doet vinden wij minder handig.

Het toverwoord in haar plan is flexibilisering. Niks mis mee, maar niet alle instellingen kunnen zo superflexibel zijn als de wethouder zou willen. Grote culturele instellingen hebben huisvestings- en vooral personeelsverplichtingen, zij moeten vooruit denken en voorstellingen reserveren. Kortom: zij moeten enige mate van zekerheid in hun bestaan hebben. Groot zorgpunt daarbij is dat de huurcontracten van de instellingen met de gemeente niet altijd helder zijn; het doorlichten van die contracten zou wel eens vergaande gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van die huren (o ja, over de chaos binnen het gemeentelijk vastgoedbeleid gaat de raad binnenkort de discussie met de wethouder aan). Als flexibiliteit een failliet Parktheater tot gevolg kan hebben, dan vindt de SP dat de raad zich eerst moet uitspreken of dat de consequentie mag zijn.

Dat er iets moet veranderen om het culturele veld breed en toegankelijk te houden, dat snappen we. Dat er bezuinigd moet worden, maakt die veranderingen moeilijk, dat snappen we ook. Daarom is zo jammer dat dit plan een gemiste kans is gebleken, weer tijd verspild in een lang lopend verhaal. De raad gaat het gesprek aan met de stad, de SP doet daarin actief mee en er komt binnenkort een onderbouwd voorstel. Best bijzonder: de raad doet wat de wethouder blijkbaar niet kan.

Bianca van Kaathoven, fractievoorzitter SP Eindhoven
Ans Heesterbeek, raadslid SP Eindhoven

U bent hier