h

Volle bak bij Protestavond in De Tempel

30 november 2013

Volle bak bij Protestavond in De Tempel

Eerst waren het nog maar 20 mensen, maar later bleek het bij Café De Tempelier in de buurt De Tempel toch aardig druk te worden. Meer dan 50 mensen kwamen tijdens de protestavond verhaal halen bij woningcorporatie Woonbedrijf, waarom ze zelf moeten opdraaien voor het reinigen van hun dakgoten.

De avond is georganiseerd door huurders uit de buurt en Actiecomité Huuralarm Eindhoven.

‘Woonbedrijf jaagt ouderen het dak op’, kopte het Eindhovens Dagblad. Zo voelen vele huurders het ook. ‘Om de verhuurdersheffing te kunnen betalen’ zoekt Woonbedrijf naar mogelijkheden om aan deze verkapte belasting te voldoen. Dat terwijl Woonbedrijf natuurlijk al heel lang weet wat ze overkomt als deze rigoureuze maatregel wordt ingevoerd. De woningcorporatie heeft er zelfs al mee ingestemd. De verhuurdersheffing, die duidelijk een huurdersheffing genoemd mag worden, is in de Haagse politiek niet eens door de Eerste Kamer goedgekeurd. Zij moet zich daar nog over buigen. Met andere woorden: Woonbedrijf jaagt zelfs voorbarig de ouderen het dak op.

Er is veel gevraagd en er zijn vele ongenoegen uitgesproken. De Districtsmanager van Woonbedrijf wil er niets van weten en mag namens de directie van Woonbedrijf mededelen dat de huurders moeten opdraaien voor het reinigen van hun dakgoten.

Het reinigen van dakgoten waar de huurders zelf niet bij kunnen, komt bij wet op kosten van de verhuurder. Daarnaast is er procedureel wat fout gegaan: Woonbedrijf is voorbijgegaan aan haar eigen huurdersvertegenwoordiging “HVWoonbedrijf”.

De HV Woonbedrijf heeft gezegd zich niet neer te leggen bij deze procedurele fout. Actiecomité Huuralarm heeft, gesteund door de Socialistische Partij en de Nederlandse Woonbond, uitgesproken klaar te staan voor de huurders in de Tempel en elders in de stad. De huurders uit de Tempel hebben uitgesproken het hier niet bij te laten zitten en er samen met Actiecomité Huuralarm werk van te maken. ‘We gaan desnoods met zijn allen naar het kantoor van Woonbedrijf.’

Het kan nog heel druk worden, want de aanwezigen zijn niet de enigen die de brief op de deurmat hebben gekregen. Er zijn 8200 huurders die deze brief hebben ontvangen, namelijk alle huurders van Woonbedrijf met een dakgoot. Waar Woonbedrijf het voor doet is onduidelijk. Het verleggen van deze verantwoordelijkheid levert maar 130.000 euro op. Dat is wisselgeld voor de corporatie, terwijl vele huurders in sociale en financiële ongemakken komen. Wat is er gebeurd met deze sociale huisvester?

Hopelijk komen de huurders daar nog eens achter. Hopelijk draait Woonbedrijf bij en zal ze de huurders bijstaan in het van tafel vegen van de verhuurdersheffing. Er staan al vele mensen in vele hoeken van Eindhoven én daarbuiten te trappelen om de handen uit de mouwen te steken. Het Actiecomité krijgt vele berichten binnen van boze huurders uit de regio.

De strijd gaat door!

Marcel Lathouwers

U bent hier