h

SP en de begroting van 2014

1 november 2013

SP en de begroting van 2014

Op dinsdag 29 oktober, werd in de gecombineerde commissievergadering van de commissies Financiën & Bestuur en Ruimte & Vastgoed, de Begroting en het Meerjaren Investeringsplan besproken. Tijdens deze vergadering komt alles aan bod wat er in onze stad leeft en beweegt.

Er wordt gekeken wat het is en wat het mag kosten. Het college doet een voorstel en de raads- en commissieleden mogen uitspreken wat ze er van vinden. In de raadsvergadering van 5 november doet de raad er uiteindelijk een uitspraak over. Voor de SP waren vooral de zaken over wonen, VOLT¹, onderhoud openbare ruimte en vrijetijdsaccommodaties (VTA’s) interessant.

Er hangen donkere wolken boven Eindhoven
Er hangen donkere wolken boven Eindhoven / Foto: Marcel Lathouwers

Voor wat betreft de ontwikkelingen omtrent het verkopen van sociale huurwoningen, de hoge kosten voor huurders, het niet meer realiseren van nieuwbouw en renovatie en de daaruit voortvloeiende armoede, is het duidelijk: Hier moet iets aan gedaan worden. Wethouder van Wonen, Yasin Torunoglu (PvdA), heeft in ieder geval gezegd met de Eindhovense woningcorporaties te gaan praten om zoveel mogelijk de minima te ontzien van te hoge huren. We zullen dit op de voet blijven volgen. Als ook de ontwikkelingen omtrent het tegengaan van woonoverlast.

Er werd door het college in de begroting heel wat geld gereserveerd voor VOLT. Dit moet een plek zijn waar beeld en geluid samen komen, een kenniscentrum. De SP heeft, net als vele andere partijen, twijfels of het wel zo verstandig is om dit nu in de boeken op te nemen terwijl het helemaal niet duidelijk is of het project van de grond komt. De miljoenen, inclusief de reservering voor opstartkosten (€200.000,=), kunnen evengoed worden ingezet voor andere culturele instellingen, zoals de bibliotheek.

Als SP maken we ons ook zorgen over het onderhoud van de openbare ruimte. Er liggen grote tekorten in het verschiet als het gaat over herstel en groot onderhoud van de infrastructuur. De in de jaren ’70 aangelegde infrastructuur is op korte termijn op grote schaal aan vervanging toe. De achterstanden lopen per jaar flink op. De SP pleit er dan ook voor om dit mee te nemen in een Rekenkameronderzoek.

Een onderzoek naar de omvang en de kosten is zeer op zijn plaats, omdat het niet vervangen of onderhouden kan leiden tot hogere kosten in de toekomst. Er ontstaan grotere schaden als gevolg van slecht onderhoud, waaruit ook claims zullen volgen. Ook hier is voorkomen beter dan genezen.

Een ander onderwerp dat ons aan het hart gaat zijn de VTA’s. Deze worden her en der in de stad uitgekleed. Activiteiten uit deze VTA’s worden op andere plekken in de stad ondergebracht. De gemeente wil op deze manier van zoveel mogelijk vastgoed af. Dit gaat gepaard met vele ongemakken. Zo is er in Drents Dorp de hele sociale samenhang opgeschud. Hopelijk komt het daar nog eens op haar pootjes terecht.

De SP vind het prima om het nut en de noodzaak van gemeenschappelijk vastgoed onder de loep te nemen, maar dit mag niet ten koste gaan van de gemeenschappen. We wachten al tijden op zogenaamde gebiedsanalyses, waarin staat vermeld of en hoe dit mogelijk gemaakt kan worden. Men wil “ontmoeting op een efficiënte wijze in buurten plaats laten vinden”, wat dat ook moge betekenen. De SP wil, waar mogelijk, in elke buurt faciliteiten om elkaar te ontmoeten en te verenigen. De gebiedsanalyses kunnen we eindelijk op korte termijn verwachten. Een visie op de vrijetijdsaccommodaties, waar vele partijen naar vragen, ontbreekt ook al jaren. Ondertussen word er wel gesleuteld aan vele gemeenschappen.

Aan het einde van de commissiebehandeling werd door een aantal partijen moties en amendementen aangekondigd. Voor de raadsbehandeling van de Begroting worden deze vormgegeven. Op 5 november zullen de raadsleden alles nog eens haarfijn onder de loep nemen.

Marcel Lathouwers
Commissielid Ruimte en Vastgoed


¹)Voor meer info over VOLT en de gemeenteraad in het Eindhovens Dagblad: http://www.ed.nl/regio/eindhoven/twijfels-over-miljoenen-voor-kenniscentrum-volt-op-strijp-s-1.4073576?ref=carousel

U bent hier