h

Alan Greenspan

31 oktober 2013

Alan Greenspan

De 87-jarige Alan Greenspan heeft een interview gegeven aan de Financial Times. Deze “topeconoom” was 20 jaar voorzitter van de Amerikaanse FED, de federale bank van de VS. Hij was een aanhanger van de schrijfster Ayn Rand, die het kapitalisme en de “vrije” markt verheerlijkte tot in de bovenste hemel. Niet zo raar dat zij ook een van favoriete schrijvers van Mark Rutte is.

Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar, Greenspan werd gevraagd naar zijn rol in de huidige crisis. Dat hij met zijn steun aan de ongebreidelde groei van multinationals, het onbehoorlijke en riskante handelen van grote banken en het creëren van economische luchtbellen, flink heeft bijgedragen staat als een paal boven water. Toch ontkent hij dat in allerlei toonaarden, maar geeft wel toe dat hij een paar inschattingsfouten heeft gemaakt.

Alan GreenspanGreenspan is erg goed in rekenen en het maken van economische modellen. Hij ging daarbij uiterst wiskundig te werk. Op zijn oude dag bekent hij nu dat het gedrag van mensen niet zomaar in een economisch-wiskundig model is te vatten. Mensen, zo zegt hij, maken irrationele beslissingen, waardoor zijn economische voorspellingen niet altijd klopten. Voor een rationalist als Greenspan moet dat een ontdekking van formaat zijn.

Dat de mens zich niet houdt aan de modellen van Greenspan, maar eigen rationele en, ja, ook irrationele beslissingen neemt is toch geen onbekend fenomeen. Dat weet de wetenschap al duizenden jaren.

Dat Greenspan daar geen weet van had (of wilde hebben) komt volgens critici door het feit dat hij in zijn hoge positie constant bevestigd werd. Hij word dan een persoon die nooit meer wordt tegengesproken of gecorrigeerd.

Een tweede bekentenis die hij deed was dat de banken inderdaad te groot zijn geworden en dat medewerkers van banken, in hun jacht op steeds grotere bonussen, zulke risico’s hebben genomen dat ze hun eigen bedrijf geheel of bijna naar de knoppen hielpen.

Ayn Rand is al sinds 1982 dood; dus haar mening zullen we niet meer horen. Maar Greenspan heeft gesproken! Rutte zou nu eigenlijk ook moeten beseffen dat zijn rationele bezuinigingen en lastenverzwaringen contraproductief werken, zolang hij de factor “mens” over het hoofd ziet.

De vraag is alleen of Rutte zich in zijn positie als Grote Baas Van Nederland ook onfeilbaar acht en geen tegenspraak of kritiek krijgt, of wenst te krijgen. Het lijkt er wel op!

Mick van Son

U bent hier