h

Succesvolle N69 – manifestatie in Dommelen

3 september 2013

Succesvolle N69 – manifestatie in Dommelen

Het Bewonersoverleg Oplossing N69 Dommelen en de Wijkraad Dommelen hebben op 31 augustus een zeer succesvolle manifestatie georganiseerd tegen een autoweg pal langs het dal van de Keersop, een Natura2000 - gebied. Dat wordt gevoed door kwelwaterstromen die van verder westelijk komen.

Het gebied ligt bij de geologische Feldbissbreuk en heeft daarom uitzonderlijke grondwaterkenmerken. Wat meer naar het Noorden liggen zelfs wijstverschijnselen als bij Uden. De Europese aanwijzing verplicht de eigenaren van het gebied weer een natte natuurparel te maken.

Leden van de Wijkraad leggen de plannen uit
Leden van de Wijkraad leggen de plannen uit

De algemene gedachte is dat de Westparallel nog steeds niet deugt en dat een andere oplossing beter is, maar ondertussen is dat vooralsnog een verloren positie. Nu gaat het erom een tracé te kiezen dat het Keersopdal zo weinig mogelijk aantast, en dat Dommelen niet met geluidshinder opscheept. Ruwweg gaat het tussen een zeer slecht tracé over de bestaande Keersopperdreef, pal langs het dal, of over een beter (zo men wil minder slecht) tracé een meter of 500 naar het westen. Dat tracé is in studie genomen door een motie van de SP in Provinciale Staten.

Voorzitter van het Bewonersoverleg Oplossing N69, Ton Zwerts
Voorzitter van het Bewonersoverleg Oplossing N69, Ton Zwerts

De beschermers van het Keersopdal haden het idee in een tredmolen te lopen (zoals overigens bij alle omstreden wegenbouwprojecten). Je draaft en draaft, maar je komt nergens. Met de manifestatie stapten ze naast de tredmolen. Dat leidde tot geërgerde commentaren met name van CDA-wethouder Van der Meijden uit Bergeijk, een goede bekende van CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten. “Nimby” en “egoisme” enz, terwijl juist Van der Meijden de N69 helemaal aan de rand van zijn backyard legt, tegen de grens met Valkenswaard aan. De vernietiging van Gods schepping wordt in Brabant geregisseerd door het CDA en diens massa-organisatie, de ZLTO.

De tracé’s. De meest westelijke lijn, de paarse, is de gewenste, de rode lijn de dreigende
De tracé’s. De meest westelijke lijn, de paarse, is de gewenste, de rode lijn de dreigende

Met alle gaande en komende mensen erbij moeten er ruim 200 aanwezigen geweest zijn, en dat is heel goed. Ze kregen redevoeringen (zelfs wel veel redevoeringen), rondleidingen in het Keersopdal met een gids van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer (de eigenaar), uitleg van de plannen door de BMF en de Wijkraad, muziek van de Eindhovense band Overzee (zeer de moeite waard) en het Dommelsch Lavenkoor (ook goed), en kinderbezigheden.

Best druk
Best druk

De Eindhovense SP heeft de manifestatie financieel gesteund.

Bernard Gerard

U bent hier