h

Kabinet beloont Huisjesmelkers

8 september 2013

Kabinet beloont Huisjesmelkers

Onlangs moesten mijn vriendin en ik onze eerste huurverhoging betalen. De totale som van €697,= voor de kale huur, inclusief de servicekosten en g/w/l, werd verhoogd naar €718,=. Een verhoging van €21,= per maand. De totale som was sowieso aan de hoge kant voor 35m2 woonoppervlakte, maar dat komt omdat we te maken hebben met een heuse huisjesmelker.

Een huisjesmelker is een verhuurder die de regels aan zijn laars lapt, ten kosten van de huurders en ten kosten van de woning. Voor onze woning mag onze eigen huisjesmelker een maximum aan kale huur vragen, dit kun je uitrekenen aan de hand van een puntensysteem. De servicekosten, van maar liefst €125,= per maand, moet hij aan de hand van rekeningen kunnen overleggen. Dit kan onze huisjesmelker niet. Oftewel, dit geld (2 ½ jaar keer twaalf maanden keer 125,=), plus het verschil in kale huur, kunnen wij wettelijk gezien terugvorderen en dat zullen we dan ook zeker doen. Al met al kunnen we hier voor veel minder geld wonen en zijn we maand na maand beroofd van onze zuurverdiende centen.

De huisjesmelker heeft er alles voor over om de situatie te laten zoals deze is. Hij wil met opzet ons blijven beroven. Na enkele bedreigingen, teisteringen en pogingen tot het op straat zetten van mijn vriendin en mij, is hij tot bedaren gekomen. Echter, de zaken lopen nog steeds via de Huurcommissie en via onze advocaat. Dat moet ook wel, want vechten voor je rechten doe je toch het beste zelf.

Kortom, huurders hebben het geregeld al zwaar genoeg. Men moet 2/3e deel van het salaris afstaan aan een malafide verhuurder en ziet er totaal niets voor terug. Dit geld is weg en blijft weg. De malafide verhuurder, de huisjesmelker, wordt zelfs beloond. Ja beloond, door ‘ons’ kabinet met minister Blok van Wonen voorop. Bovenop de al vreemde inflatiecorrectie schrijft minister Blok, een verhoging voor die alle verhuurders mogen toepassen. Dus naast dat woningcorporaties huurverhogingen door de strot duwen van de huurders, zijn ook de particuliere verhuurders niet te beroerd om de verhoging toe te passen. En van deze particuliere verhuurders worden steeds meer mensen afhankelijk, nu woningcorporaties in moeilijkheden komen. Malafide figuren hebben zo vrij spel.

Waarom deze verhogingen? Ze moesten er komen om ‘scheefwonen’ tegen te gaan. Dat is raar: We betalen 2/3e van een salaris aan een huisjesmelker, welke wordt beloond met een verhoging die hij direct in zijn eigen portemonnee kan steken. Om scheef wonen tegen te gaan? Dat is scheef denken, minister Blok. U wordt bedankt!

Huurders hebben naast hun plichten ook veel rechten. Het is daarom noodzaak om je goed in te lichten. Dat is voor de woonomgeving goed, voor jezelf (en je gezin), maar zeker ook voor het gezamenlijk aanpakken van malafide praktijken en van scheefdenkende overheidsbestuurders.

Ook de mensen van de Hulpdienst van SP Eindhoven kunnen je bijstaan. In juridische zaken, maar ook helpen bij Belastingaangifte, het sturen van brieven of bij problemen met je woning. Ze staan voor je klaar!

Marcel Lathouwers
Lid Actiecomité Huuralarm Eindhoven
Commissielid Ruimte en Vastgoed, namens de SP

U bent hier