h

Halfjaarrapport luchtmeetcampagne Milieudefensie

27 september 2013

Halfjaarrapport luchtmeetcampagne Milieudefensie

De Vereniging Milieudefensie is in heel Nederland bezig met een eigen meetcampagne van de luchtkwaliteit. Op ruim 100 locaties wordt de concentratie stikstofdioxide (NO2) in de atmosfeer gemeten. Dat gebeurt door zogenaamde Palmesbuisjes op te hangen.

De lucht reageert met een gel in de buisjes. Na vier weken worden de buisjes vervangen. Zo wordt 13 periodes gemeten. Het eerste halfjaar is nu voorbij. Milieudefensie heeft daar een rapport van gemaakt (pdf-file). NO2 is vooral een maatstaf voor het autoverkeer.

Testbuisjes luchtkwaliteit
Testbuisjes luchtkwaliteit

De Eindhovense Werkgroep Luchtkwaliteit heeft op drie plaatsen in postcodegebied 5612 een setje meetbuisjes opgehangen (aan de achterkant van het A. Jacobsplein, op de hoek van de V. van den Heuvellaan en de Montgomerylaan, en nabij de hoek van de Montgomerylaan en de Pastoriestraat.

Ook de gemeente Eindhoven heeft op 30 locaties meetbuisjes hangen volgens hetzelfde systeem. De resultaten zijn in beginsel met die van Milieudefensie te vergelijken, maar er hangen geen gemeentebuisjes in Woensel binnen de Ring. Dat is een van de redenen waarom de Werkgroep daar wel buisjes opgehangen heeft. Daarnaast is Woensel binnen de Ring vanwege de niet gehandhaafde milieuzone en vanwege de strategische verkeersplannen van de gemeente een belanghebbende partij.

De metingen van Milieudefensie geven vergelijkbare uitkomsten als die van de gemeente. Hierbij moet worden aangetekend, dat de meting in Eindhoven in maart begonnen is en dat de site van de gemeente nog geen cijfers over juli bevat. Er kunnen vier periodes vergeleken worden. De winterperiode, waarin de luchtvervuiling traditioneel het grootst is, zit nog niet in de metingen.

Bladzijde 23 van het halfjaarrapport geeft de metingen per locatie. De locatie aan de achterkant van het A. Jacobsplein bevindt zich ver van drukke wegen, in een wijde open ruimte, en geeft ruwweg de stedelijke achtergrond (gemiddeld 21.5 μgr/m3). De locatie hoek V. vd Heuvellaan-Montgomerylaan zit daar met 23,7 μgr/m3 iets boven.

De locatie Pastorielaan komt op 31,3 μgr/m3 uit, een kenmerkende waarde voor de Ring in dit deel van het jaar. Omdat dit meetpunt op een paar meter afstand van de speelplaats van een basisschool ligt, vindt de Eindhovense Werkgroep Luchtkwaliteit deze concentratie duidelijk te hoog. De lucht op de Ring (en op de grote radialen) moet schoner!

Bermard Gerard
bjmgerard@gmail.com

U bent hier