h

Meerderheid gemeenteraad steunt actuele motie tegen 'illegalenwet'

12 april 2013

Meerderheid gemeenteraad steunt actuele motie tegen 'illegalenwet'

Het kabinet heeft een wetsvoorstel in voorbereiding, waarin men het illegaal verblijf in Nederland strafbaar wil stellen. Samen met GroenLinks, PvdA, Ouderen Appèl en D66 heeft de SP met succes een actuele motie ingediend tegen deze 'illegalenwet'.

De indieners vrezen voor negatieve effecten voor de gemeente Eindhoven en roepen in de motie de gemeenteraad op hun zorgen uit te spreken van de wet strafbaarstelling illegaal verblijf. Tevens verzoeken zij de burgemeester deze zorgen kenbaar te maken bij de regering en de Tweede Kamer.

Het spandoek met de tekst Asielbeleid Horen, Zien, maar Verzwijgen
Het spandoek met de tekst ‘Asielbeleid: Horen, Zien, maar Verzwijgen’ / Foto: Mieke Lavrijsen

De indieners vinden het belangrijk dat gemeenten signalen over de effecten van het wetsvoorstel kenbaar maken bij de regering, zodat deze op de hoogte is van de consequenties in een gemeente. De regering kan dan bij het vaststellen van nieuw beleid hier rekening mee houden.

De negatieve effecten die de indieners vrezen zijn onder andere:

  • mensen uit angst niet of (te) laat gebruik zullen maken van medische voorzieningen, wat tot schade aan hun gezondheid zal leiden;
  • ouders hun kinderen uit angst niet meer aan zullen melden bij scholen voor lager en middelbaar onderwijs, of dat ze hen van deze scholen af zullen halen, met ingrijpende gevolgen voor het verdere leven van deze jongeren;
  • sommige mensen het slachtoffer zullen worden van malafide bedrijven of huisjesmelkers die misbruik maken van hun situatie door onderbetaling of uitbuiting;
  • sommige mensen geen andere mogelijkheid meer zullen zien dan criminaliteit of prostitutie om in hun levensonderhoud te voorzien;
  • sommige mensen sneller slachtoffer zullen worden van intimidatie of geweld;
  • ‘illegalen’ uit angst dat ze worden opgepakt, zelf geen contact meer opnemen met de politie wanneer zij geconfronteerd worden met criminaliteit. Daarbij denken we met name aan uitbuiting, mensenhandel en gedwongen prostitutie.

De indieners voorzien dat de gemeente Eindhoven hierdoor nog meer te maken zal krijgen met openbare orde problemen zoals overlast, overbewoning, en risico’s voor de volksgezondheid, met alle negatieve maatschappelijke gevolgen van dien.

De actuele motie kon gelukkig rekenen op steun van een ruime meerderheid in de gemeenteraad. Opvallend was de steun van 5 VVD'ers, dit omdat het wetsvoorstel van de VVD af komt.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier