h

Carte Blanche zoekt erkenning

4 februari 2013

Carte Blanche zoekt erkenning

Op dinsdag 29 januari werd de actuele motie die wij samen met het CDA hebben geschreven, besproken in de commissie Cultuur. Deze motie was gepland voor de raadsvergadering van 22 januari, maar aangezien verschillende fracties meer tijd nodig hadden om een oordeel te vormen, werd de bespreking uitgesteld.

In de motie vragen wij om Carte Blanche serieus onderdeel te maken van de culturele infrastructuur. Tot nu toe is het steeds weer zoeken naar geld, steeds wordt er een incidenteel budget gevonden, maar stevige verankering in de stad zit er nooit in.

Reportage Studio040

Een samenvatting van mijn betoog:
Het is hoog tijd dat Eindhoven werk maakt van de spectaculaire plannen binnen Cultuur Totaal. Cultuur is namelijk de manier om sectoren te laten samenwerken, om over muurtjes te kijken of om ze af te breken, Cultuur Totaal is een werkvorm waarbinnen gezamenlijk beleid wordt gemaakt om gezamenlijk voorzieningen op te zetten en te behouden en juist in deze tijden van krapte is dat extra verstandig.

Enkele speerpunten van dit college zijn: meedoen, eigen kracht, participatie en culturele hoofdstad worden. Wat is het dan fantastisch dat Carte Blanche daar zo perfect bij past: lastige talenten kunnen bij Carte Blanche hun mogelijkheden, sociaal en creatief, benutten en ontdekken, deze talenten doen mee, participeren binnen de culturele en sociale infrastructuur van onze stad. Carte Blanche zou het paradepaardje van Eindhoven moeten zijn, nu en graag ook straks, als we mogelijk culturele hoofdstad worden.

Daarom willen wij geen tijdelijke oplossing, geen adhoc-oplossing. Wij willen gewoon trots zijn op Carte Blanche, het voorbeeld hoe Cultuur totaal door ons bedoeld is en uitgewerkt dient te worden. Ik sluit af met een citaat uit de open brief aan de raad in het ED van 17 januari, ondertekend door 25 mensen uit de Eindhovense zorg-, welzijn- en cultuurwereld: ‘Integraliteit is qua beleid politiek correct, echter qua financiering blijkbaar politiek onmogelijk’.

De wethouder kwam met mitsen en maren, samengevat kan 2013 overbrugd worden met een incidentele subsidie, dan is er in 2014 ruimte voor een langetermijnoplossing. Dinsdag 5 februari zullen wij onze motie indienen, wij roepen daarin op de erkenning van Carte Blanche adequaat aan te pakken.

Ans Heesterbeek
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier