h

SP voor raadsvoorstel individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

22 december 2012

SP voor raadsvoorstel individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

Dinsdag 18 december heeft de SP voor het raadsvoorstel individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gestemd. Dit is enigszins verrassend, omdat het raadsvoorstel nog steeds uit gaat van de verantwoordelijkheidsladder.

In die verantwoordelijkheidsladder staat eigen kracht en zelfredzaamheid bovenaan. Dit wil zeggen, dat men eerst zelf naar een oplossing moet zoeken. Lukt dit niet, dan moet men zijn of haar sociaal netwerk aanspreken, enzoverder.

De verantwoordelijkheidsladder
De verantwoordelijkheidsladder

De SP had hier al eerder vraagtekens bij gezet. Niet dat de SP tegen eigen kracht of zelfredzaamheid is, maar op de manier dat beiden gebruikt worden kan het voor komen dat diegene die beiden niet bezit ook niet in beeld komt en zodoende niet geholpen wordt.

Wethouder Scholten (GroenLinks) erkent dit nu voor een groot deel en heeft een aantal toezeggingen gedaan. De wethouder organiseert in 2013 twee keer een klantenpanel, waar 25 klanten hun op- en aanmerkingen naar voren kunnen brengen. Verder gaat de wethouder jaarlijks een tevredenheidsonderzoek houden en verzamelt zij de binnengekomen klachten en bespreekt deze met het klantenpanel en de gemeenteraad.

Ondanks onze zorgen zag de SP in het achterliggende beleid en de toezeggingen van de wethouder genoeg reden om voor nu voor het raadsvoorstel te stemmen.

Natuurlijk mag iedereen van de SP verwachten, dat wij het verdere verloop zeer kritisch zullen volgen en bij het eerste negatieve signaal hard aan de bel zullen trekken.

Lees hier (pdf-file) het raadsvoorstel.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier