h

SP roept college op om brandbrief te sturen tegen bezuinigingen in de zorg

28 november 2012

SP roept college op om brandbrief te sturen tegen bezuinigingen in de zorg

Door middel van een actuele motie roept de SP het college van Burgemeester en Wethouders van Eindhoven op, om een brandbrief te sturen aan het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport om afstand te nemen van de voorgenomen bezuinigingen in de zorg.

De bezuinigingsdrift van het huidige kabinet op de huishoudelijke verzorging, de begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging leidt tot onwenselijke en onmenselijke situaties. Mensen verliezen hun recht op zorg, gemeenten moeten nieuwe zorgtaken uitvoeren met gigantische budgetkortingen.

Protesterende thuiszorgmedewerkers
Protesterende thuiszorgmedewerkers

Het zal leiden tot situaties waarin mensen nauwelijks zorg en ondersteuning krijgen, met als gevolg overbelaste mantelzorgers, vervuiling in huis en van het lijf. Kortom, deze plannen moeten van tafel!

Enkele van deze plannen zijn:

  1. Afschaffen huishoudelijke verzorging;
  2. Meer zorgtaken naar de gemeente, voor 25 % minder geld;
  3. Verpleging thuis gaat naar de zorgverzekeraar;
  4. Alleen zware zorg in een instelling.

Zorg die mensen krijgen om ze langer thuis te laten wonen wordt geheel de verantwoordelijkheid van de gemeente. De AWBZ wordt fors gesloopt en gaat enkel nog over de zware zorg waarbij mensen in een instelling wonen. Gemeenten krijgen een korting van 25 procent voor nieuwe taken en een korting van maar liefst 75 procent op de huishoudelijke verzorging. Het gaat om een overhevelingsbedrag van ongeveer 10 miljard.

Wethouder Scholten (GroenLinks), in Eindhoven verantwoordelijk voor de zorg, liet in de raadsvergadering ook al doorschemeren dat zij zich zorgen maakt en niet weet wat er vanuit Den Haag op de gemeente af komt.

De SP vraagt in de actuele motie aan de Eindhovense gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders om publiekelijk afstand te nemen van deze grove bezuinigingen. Ook wil de SP weten wat de gevolgen van deze bezuinigingen zijn voor Eindhoven.

De actuele motie wordt in de gemeenteraadsvergadering van 4 december behandelt. De actuele motie kunt u hier (pdf-file) lezen.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier