h

Inloopavond bestemmingsplan binnenstad

7 november 2012

Inloopavond bestemmingsplan binnenstad

Op dinsdagavond 6 november werd er, in de Openbare Bibliotheek Eindhoven (De Witte Dame), een inloopavond georganiseerd om het bestemmingsplan van de binnenstad toe te lichten. Marcel Lathouwers ging er namens de SP naartoe om in te zien hoe het plan ervoor staat en om te zien hoe de processen rondom inspraak verlopen. Een aangenaam onderdeel was de presentatie van de rijke cultuurhistorie van de oude stad Eindhoven.

De stad heeft vele kenmerken die een beeld geven van een bepaalde bouwperiode van de afgelopen eeuwen. Maar ook kenmerken uit de oudheid. Zo waren er in de Middeleeuwen wegen, waar je in het huidige centrum nog steeds overheen kunt lopen. Verschillende gebouwen in de stad zijn, ieder voor zich, typerend voor een bepaalde periode en typerend voor de bouwstijlen die toen gebruikelijk waren.

Het centrum van Eindhoven
Het centrum van Eindhoven

Tijdens deze inloopavond werd aan de toehoorders uitgelegd dat de gemeente bij wet verplicht is om per tien jaar het bestemmingsplan opnieuw in kaart te brengen. Dit houdt niet in dat het plan dan gelijk voor het komend decennium vast ligt, of dat heel het centrum op de schop gaat. Het is echter wel een blauwdruk van de huidige situatie. Hierin zijn zichtbaar zaken veranderd, ten opzichte van het bestaande plan/de bestaande plannen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inpassing van het futuristisch gebouw De Blob, maar ook om vernieuwde regelgeving. De tijd heeft natuurlijk niet stilgestaan.

Wanneer ideeën en opmerkingen uit de inloopavond zijn meegenomen, kan men de concept-versie van het bestemmingsplan terugvinden op de site van de gemeente Eindhoven. Hier staat verder ook vermeld hoe bewoners en andere belanghebbenden inspraak kunnen hebben op het te realiseren plan. Natuurlijk zijn er rollen weggelegd voor de SP in de commissie- en de raadsvergadering. We volgen de ontwikkelingen op de voet.

Het was een goede presentatie. Na afloop konden mensen vragen stellen aan ambtenaren en juristen. Hopelijk is iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen en kan het bestemmingsplan op een juiste wijze 'up-to-date' worden gemaakt.

Marcel Lathouwers
Commissie Ruimte en Vastgoed
SP Eindhoven

U bent hier