h

Behoud gratis openbaar vervoer 65+ en 12-

14 november 2012

Behoud gratis openbaar vervoer 65+ en 12-

In de raadsvergadering van dinsdag 20 november aanstaande zal het college een raadsvoorstel neerleggen dat het einde betekent van het gratis openbaar vervoer in Eindhoven voor 65+ en 12-.

Het gratis openbaar vervoer voor 65+ en 12-, het langstlopende van Nederland, is een groot succes. En ook busmaatschappij Hermes heeft dat in de gaten. Zij presenteren een offerte van € 891.000,- voor de gemeente als deze het gratis openbaar vervoer door wil zetten. Voorheen betaalde de gemeente ‘slechts’ € 500.000,- zodat ouderen en kinderen, buiten de spits, de lege stoelen in de bussen zouden gaan bezetten.

De bus nu nog gratis voor 65+ en 12-
De bus nu nog gratis voor 65+ en 12-

De SP is sterk voorstander voor het gratis openbaar vervoer voor 65+ en 12- en snapt niet dat het college zich laat 'chanteren' door Hermes. Als we naar de doelstellingen achter het gratis openbaar vervoer kijken, dan kunnen we alleen maar concluderen dat deze allen ruim zijn gehaald. Deze doelstellingen zijn:

  • meer mensen met de bus in plaats van met de auto;
  • beter gebruik van het reguliere OV;
  • ouderen mobieler maken;
  • kinderen vertrouwd maken met OV;
  • een beter imago van het OV.

Het raadsvoorstel, dat het college komende dinsdag presenteert mag sympathiek lijken, maar is dit niet. Als alternatief voor de maatregel ‘Gratis met de bus voor 12- en 65+’ wordt voorgesteld per 1 januari 2013 over te gaan naar de OV-chipkaart met het regionaal tarievenkader, met een automatische korting van 34% voor kinderen en senioren én de mogelijkheid tot 40% aanvullende korting in daluren voor € 10,50 per jaar (prijspeil 2012).

De Eindhovense ouderen maken nu gebruik van de Stadspas, maar moeten in in het raadsvoorstel vanaf 2013 gebruik gaan maken van de OV-chipkaart. Iedereen weet, dat de OV-chipkaart kampt met talloze problemen. En wil men in aanmerking komen voor de aanvullende korting, dan moet dit jaarlijks aan worden gevraagd. Dit en het tarief dat toch nog betaald moet worden zal voor velen een hoge drempel zijn om de bus te nemen.

De ouderenorganisaties hebben hier dan ook flink tegen geprotesteerd en de publieke tribune zat overvol toen dit in de raadscommissie 'Economie en Mobiliteit' van dinsdag 30 oktober werd behandeld.

Vindt u ook dat het gratis openbaar vervoer voor 65+ en 12- behouden moet blijven? Kom dan op dinsdag 20 november om 20.30 uur naar de raadszaal in het stadhuis en steun de fracties die voor behoud zijn.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier