Jongeren en schulden
Jongeren en schulden
In het kader van 'Dag van de armoede', op woensdag 17 oktober, werden er voor de gemeenteraads- en commissieleden werkbezoeken georganiseerd bij verschillende welzijnsinstellingen. Zo ook bij jongerencentrum 'Dynamo' waar Marcel Lathouwers voor de SP aanwezig was.
Bij Dynamo is 'FAQ' ingericht. Dit is een informatie- en adviespunt voor jongeren. Die kunnen hier terecht voor de meest uiteenlopende vragen en knelpunten waarmee ze te kampen krijgen in hun dagelijks bestaan.
De maatschappelijk werkers aldaar vertelden ons dat er jaarlijks vele jongeren over de vloer komen om van internet gebruik te maken, om bijvoorbeeld een betaling te verrichten, maar ook omdat ze om hulp verlegen zitten bij complexere zaken. Het project 'Jongeren en Poen' (JEP) helpt jongeren bij de meest basale vaardigheden als de administratie op orde krijgen. Althans, dat lijkt heel basaal, maar voor velen is dit een onmogelijke taak. Al zeker voor hen die overal tegenaan lijken te lopen. Daarnaast is het doel van JEP het bevorderen van de zelfredzaamheid van jongeren door hen inzicht te geven en bewust te maken van de middelen en mogelijkheden, zodat ze een ‘gezonde financiële huishouding’ kunnen voeren en de verleidingen en druk van buitenaf beter kunnen herkennen. Dit in de vorm van psychosociale hulp en budgetbegeleiding.
Heel fijn dat zulke projecten er zijn, want zonder deze vorm van hulp blijft er bar weinig hulp over voor deze grote groep jongeren. Er zit ook een heel stuk voorlichting in, bijvoorbeeld op het voortgezet onderwijs.
Zo hebben we er kennis gemaakt met een jongeman die zelf tegen vele zaken aanloopt. Van praktische zaken als het aangeven van inkomen om zorgtoeslag te ontvangen, tot persoonlijke zaken in het leven, die hem eveneens in lastige situaties brengen. Dat aanhorende realiseer je je hoe ontzettend moeilijk voor sommige mensen kan zijn om je hoofd boven water te houden. ‘Leven met de dag’ en ‘elke dag weer opnieuw een zaak van overleven’, zijn de woorden die hij erbij gebruikte. Deze jongen is één van de velen.
Er is nogal wat veranderd in de wereld die Welzijn heet. Sinds de invoering van de WMO zijn er vele zaken, binnen de zorg om onze jongeren, aan veranderingen onderhevig. Als gevolg van de economische crisis heeft het welzijnswezen in Eindhoven een bezuinigingsopgave voor de kiezen, waarbij het voor de maatschappelijk werkers en hun collega’s steeds lastiger wordt om de jongeren goed op te kunnen vangen. De ‘cases’ zijn te omvangrijk en vaak tijdrovender dan de ruimte en de tijd die men ervoor krijgt, terwijl de nabije toekomst er niet al te best uit ziet voor dit werk. Dan is er nog niet gesproken over het feit dat Jeugdzorg op de bordjes van de gemeente komt.
Deze werkers op de vloer zien heel goed wat wel en wat niet werkt. Men voelt heel goed aan dat sommige zaken heel goed verlopen en voorzien mogelijke knelpunten en hiaten in het beleid.
Voor beleidsmakers, ook bij de gemeente, is het dus altijd zaak om niet naar cijfers en targets te kijken, maar vooral te luisteren naar de mensen op de werkvloer en te kijken naar al die individuele gevallen achter de cijfertjes die op papier verschijnen.
Meer informatie: http://www.dynamo-eindhoven.nl/community/categorie/24/faq
Marcel Lathouwers
Commisielid SP Eindhoven
- Zie ook:
- Eindhovense politiek
Reacties