h

Balkons niet goed vast

1 oktober 2012

Balkons niet goed vast

Bij het onderhoud van de Trudoflats aan de Schubertlaan zijn de balkons niet goed vastgezet. Dat is gebleken na een melding door de SP aan de bouwinspecteur van de gemeente. Ook heeft de SP heeft hierover vragen gesteld aan het college van BenW om gevaarlijke situaties in de toekomst te kunnen voorkomen.

Het gaat om bijna 200 zogenaamde “Pronto”-flatjes tussen de Karel de Grotelaan en de Schubertlaan. Ik woon zelf iets verderop in de Schubertlaan en heb de vorderingen van het onderhoud aan de gevels op de voet kunnen volgen.

Trudo flats aan de Schubertlaan
Trudo flats aan de Schubertlaan

In het voorjaar heb ik met enkele omstanders gezien dat er iets niet in orde was met de bevestiging van de nieuwe balkons en van de kopgevels met chemische ankers. Omdat de kopgevel toen nog open lag hadden we het idee dat de bevestiging later verbeterd zou worden. Na de bouwvakvakantie waren de eerste gevels dichtgezet en afgewerkt en ben ik bij de directie op de bouwplaats gaan informeren hoe ze de zaak hadden aangepakt. Tot mijn verbazing was men niet op de hoogte van de slechte verankering van de nieuwe balkons.

De bewuste balkons
De bewuste balkons

De verankering van de kopgevel was wel verbeterd, die van de balkons niet. Ik heb toen ook de bouwinspecteur van de gemeente geïnformeerd die direct is gaan kijken. Enkele dagen later lag er bij alle bewoners een brief van de eigenaar -verhuurder Trudo in de bus met het verzoek de balkons voor de zekerheid niet te betreden. Trudo zoekt nu met de aannemer en constructeur naar een oplossing en verwacht dat over enkele weken de balkons weer bruikbaar zullen zijn voor bewoners.

Detail foto
Detail foto

Vanuit de fractie van de SP zijn vragen gesteld aan het college. We willen op de eerste plaats van de gemeente weten of de veiligheid van bewoners in het geding is geweest en waarom ze het euvel niet eerder ontdekt hebben en onmiddellijk hebben ingegrepen.

Om de vergunning voor het onderhoud aan de flats aan de Schubertlaan af te kunnen geven, hebben de ambtenaren de bouwtekeningen gecontroleerd en goedgekeurd. Ik vind dat de constructeur van de gemeente die de ankers van balkons en kopgevels heeft goedgekeurd een seintje had moeten geven aan de bouwinspectie, zodat die op de bouw hadden kunnen controleren of ook de uitvoering van de ankers deugde.

Reportage Studio040

Verder heeft het college vorig jaar in het kader van de bezuinigingen en deregulering aangekondigd, dat het bouwtoezicht anders geregeld gaat worden: opdrachtgevers zouden in de toekomst moeten kunnen kiezen tussen bouwtoezicht door de gemeente of door een verzekeraar met een gecertificeerd extern bureau. Daar willen we meer van weten omdat we niet zonder meer geloven in zelfregulering. Afgelopen week bleek maar weer eens bij de controle van de mestverwerking in Brabant hoe er met boekhouding en certificaten gesjoemeld kan worden.

Jan van Erp
Fractie SP Eindhoven

U bent hier