h

Tweede Kamerverkiezingen (I): waarom zou u stemmen?

6 september 2012

Tweede Kamerverkiezingen (I): waarom zou u stemmen?

Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur vraagt menigeen zich af of het wel zin heeft om zijn of haar stem uit te brengen. Een grote groep heeft het zelfs helemaal opgegeven. Waarom zou u stemmen?

 Nieuw vertrouwen

SP-voorzitter Jan Marijnissen heeft er een duidelijke visie op (Politiek café WeSP november 2009):
'Een ieder moet verplicht zijn om zich minstens eens in de vier jaar uit te spreken over de toekomst van het land. Je kunt niet zeggen, nu effe niet. Je stemt op één van de bestaande partijen of je richt desnoods een eigen politieke partij op.' Marijnissen vindt het onzin om niet te gaan stemmen "omdat je toch niet gehoord wordt". Marijnissen: 'De verkiezingen zijn juist het moment waarop je gehoord wordt. Het hele leven draait om kiezen.' Natuurlijk kunt u zeggen dat dit één mening is. Toch wil ik u een aantal dingen ter overweging geven.

De Nederlandse overheid beschikt voor het jaar 2012 over een budget van zo’n 244 miljard euro (www.miljoenennotaposter.nl). Dit betekent, wat kort door de bocht, dat u en elke andere Nederlander (16.736.736 per 1 januari 2012) gemiddeld 14.578 euro per jaar aan de overheid betaalt. Natuurlijk mag u zeggen dat het u een zorg zal zijn wat de overheid met uw geld doet, maar voor 12% (!) van de Nederlandse gezinnen (CBS, 2010) is dit een jaarinkomen.

Het kabinet is politiek verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het land. De Tweede Kamer wordt gevormd door vertegenwoordigers van het volk, is de baas van Nederland en controleert het werk van het kabinet. U kunt deze vertegenwoordigers eens in de vier jaar kiezen. Maar gebruik van uw recht en zorg ervoor dat de juiste mensen deze verantwoordingsvolle rol vervullen!

Wat u ook doet, doe het bewust en met overtuiging.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

Dit artikel maakt deel uit van een zesluik rond de Tweede Kamerverkiezingen. Morgen deel twee: "Telt uw stem?"

U bent hier