h

Jaarrekening 2011

24 mei 2012

Jaarrekening 2011

Dinsdag 22 mei is in twee gecombineerde commissie vergaderingen de jaarrekening 2011 van de gemeente Eindhoven besproken. De jaarrekening is het financiële jaarverslag over 2011.

De SP concentreerde zich in haar vragen over de jaarrekening op voor de SP belangrijke punten.

In de gecombineerde commissie 'Maatschappij en Cultuur' en 'Economie en Mobiliteit' waren dat onder andere:

  • Het aantal bijstandsuitkeringen is gedaald, terwijl deze in de rest van het land zijn gestegen. Dat is positief, maar betekent ook dat hiervoor gereserveerd geld overblijft. De SP wil dat dit geld gereserveerd blijft voor deze doelgroep. Verantwoordelijk Wethouder Scholten (GroenLinks) zegt dat het geld dat over is voor een deel teruggestort naar de "Algemene Middelen". Het overgrote deel blijft echter in de begroting. De wethouder komt met een voorstel om een deel te besteden voor gezinnen met kinderen.
  • Ook is er bij de WMO geld over. Dit komt door hogere inkomsten van de eigen bijdrage en minder aanvragen van woningaanpassingen. De SP vraagt zich af of de eigen bijdrage dan niet te hoog is. Ook hier wil de SP het overgebleven geld reserveren voor de doelgroep. De wethouder zegt dat bij een eigen bijdrage de berekening wordt gemaakt door het CAK. Het is niet te voorspellen wat er aan inkomsten zijn. De wethouder vindt de eigen bijdrage zeker niet te hoog.
  • Bij het gebruik van de Taxbus ziet de SP een toename in het aantal aanvragen voor een Taxbus-pas, maar een terugloop in het aantal gebruikers. De SP vermoed dat het negatieve imago van de Taxbus hier de oorzaak van is. Wethouder Scholten maakt deel uit van de 'SRE Stuurgroep Taxbus' waar dit besproken wordt. Het voorstel van de SP, om na alle negatieve berichten nu ook de positieve berichten te publiceren, neemt zij mee naar deze stuurgroep.
  • Eén van de belangrijkste punten uit het Stedelijk Kompas, de zogenaamde "bemoeizorg", is nog steeds niet goed van de grond gekomen. De SP wil dat dit nu zo snel mogelijk wordt gerealiseerd. Binnenkort wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd middels een raadsinformatiebrief. De SP wacht deze brief af.
  • De ontwikkeling van SPIL-centra blijft slecht. Er wordt niet of nauwelijks wat op tijd opgeleverd. Raadsleden moeten zelf maar een SPILcentrum "adopteren" en in de gaten houden of het daar loopt en daar regelmatig voor naar de ambtenaar bellen of bij de wethouder de vragen neerleggen. Als dit in zijn algemeenheid wordt gevraagd, wordt gezegd dat er aan gewerkt wordt. De SP vindt dit onacceptabel. Verantwoordelijke wethouder Schreurs (D66) beaamt dat de ontwikkeling van de Spil-centra achter loopt. De wethouder komt hier op terug.

In de gecombineerde commissie 'Financiën en Bestuur' en 'Ruimte en Vastgoed' waren de SP vragen onder andere:

  • De SP maakt zich al lange tijd zorgen om het grote aantal leegstaande kantoor panden. Waarschijnlijk wordt op dit moment één derde van het beschikbare kantooroppervlak niet gebruikt, terwijl de oplevering van nieuwe kantoren maar door gaat. Ook de beloofde "Kantorennota" laat maar op zich wachten. De wethouder deed geen concrete toezegging. Bij de komende Kadernota zal de SP hierop terugkomen.
  • In het concernverslag wordt gecocludeerd dat “de startersleningen niet meer nodig zijn omdat de starters in Eindhoven toch wel in staat zijn een woning te kopen”. De SP onderschrijft deze conclusie niet. Ook in Eindhoven zit de markt op slot en ook voor de starters wordt het steeds moeilijker een huis te kopen. Het onderzoek waar naar verwezen wordt is grotendeels gebaseerd op cijfers van voor de crisis.
  • Dat 'Slimmer Kopen' van Trudo een goed alternatief zou zijn om koop en doorstroming te bevorderen kunnen we ook niet onderschrijven. Wat we zien is dat woningen verkocht worden met forse kortingspercentages op de huidige tot al lage marktwaarden. Hierdoor is het vooral Trudo die al één derde van haar bezit verkocht heeft, die verantwoordelijk is voor een stuk marktbederf op een toch al kwijnende markt. Je zal je appartement maar te koop hebben staan in de buurt van zo’n Slimme Koopwoning met 25% korting. Het is ook maar de vraag hoe slim het is om in de huidige markt, met een groeiende vraag naar huurwoningen, leegkomende huurwoningen om te zetten in koopwoningen. De monitor voor de woonruimteverhuur wachten we daarom met grote belangstelling af.

Ernest Maas
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier