h

Werkloze digibeet telt niet mee

12 april 2012

Werkloze digibeet telt niet mee

Werkplein SP ontdekte vanaf de start dat veel werkzoekenden niet of niet goed met de computer om kunnen gaan. Terwijl juist een werkzoekende bijna helemaal op zijn computer aangewezen is. Bij Werkplein SP blijkt dat maar liefst 1 op de 5 mensen niet goed om te kunnen gaan met de computer en internet.

Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Politieke partijen lobbyen voor wifi toegang in Europese vliegtuigen, the Voice of Holland was wekenlang een “trending topic” op Twitter, en Google TV komt in augustus naar Nederland.

Gebruik van toepassingen voor het vinden van een baan door werklozen
Gebruik van toepassingen voor het vinden van een baan door werklozen

Het is dus ook niet zo vreemd dat werklozen tegenwoordig de eerste drie maanden van hun uitkering, van het UWV moeten werken met een E-coach: begeleiding via internet. Dat gebeurt via het Werkm@p, een website waarop je naar vacatures kan zoeken, je CV uploadt en waar je allerhande praktische tips krijgt. Maar Werkplein SP ontdekte alleen dat er èèn probleem is: het uitgestorven ras van de digibeet is nog niet uitgestorven. En een werkloze digibeet heeft niet alleen een verminderde kansen op werk, de uitkering komt nu ook in het geding.

Uit navraag bij het UWV blijkt dat er geen officiële cijfers bekend zijn. Digibeten hebben recht op extra hulp, maar zoals een woordvoerder van het UWV zegt: “Voor zover ik weet zijn er geen aantallen bekend, ook niet in het land.” Toch gaat het om meer mensen dan je zou verwachten.

Academisch onderzoek in opdracht van Digivaardig & Digibewust laat zien dat bijna 20% van de werklozen het internet niet weet te gebruiken om een baan te vinden. Vooral 55-plussers en laag opgeleide mensen hebben niet de kennis en ervaring om werk te vinden via internet. Het gaat dus om een grote groep, die de moeite waard is om mee te tellen in de statistieken. De SP Eindhoven adviseert daarom om actief te registreren om hoeveel mensen het gaat, zodat de omvang van het probleem niet wordt onderschat, en de budgetten hierop worden afgestemd.

Oplossing voor bewoners van Eindhoven

Voor mensen met een laag (niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum op datum aanvraag) inkomen kent de Gemeente Eindhoven de ‘reductieregeling’ die een eenmalige subsidie per jaar kent van € 145. Voor het maximum bedrag van € 145 kan men bij Seniorweb een Windows-cursus (€ 75) en een cursus Internet en e-mail (€ 57) volgen. De prijzen zijn exclusief boek (2 maal € 17). De cursist betaalt dan netto slechts € 21,00 voor deze twee cursussen. Gedurende beide cursussen kan men kosteloos bij ons oefenen tijdens de inloopuren op woensdagmorgen en donderdagmiddag. maakten gebruik van deze regeling.

Op donderdag 3 mei a.s. is er Open Huis van Seniorweb in het Leercentrum Woensel, ROC-gebouw Van Vorststraat 50 in Eindhoven.

U bent hier