h

Provinciale SP wil bezinning op onderzoeksrapporten over Chemie-Pack

11 maart 2012

Provinciale SP wil bezinning op onderzoeksrapporten over Chemie-Pack

De SP-fractie in Provinciale Staten (PS) wil een discussie met Gedeputeerde Staten (GS) over het recent verschenen rapport van de Onderzoeksraad Veiligheid over de brand bij Chemie-Pack op Industrieterrein Moerrdijk, en over het rapport “Evenwichtskunst” van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Ook de WRR schrijft over Chemie-Pack. Daartoe heeft Statenlid Francy van Iersel vragen gesteld.

De provincie was hier geen bevoegd gezag. De SP stelt de brand dus niet aan de orde omdat de provincie iets fout gedaan heeft. De provincie is zelfs voor 38 miljoen slachtoffer.

De brand legt echter wel algemene problemen bloot, die ook de provincie kunnen opbreken. Die is namelijk zelf wel bevoegd gezag over 31 andere BRZO-ondernemingen. Daarnaast staan er in Noord-Brabant 41 gemeentelijke BRZO-bedrijven en één Rijksbedrijf. In en in de omgeving van Eindhoven staan de volgende BRZO-ondernemingen:
Air Liquide Eindhoven De Hurk
Edco Eindhoven Eindhoven Airport
Linde Gas Goederen Distributie Centrum Zuid
Van den Anker Ekkersrijt Son
Diffutherm Bergeijk
Bij al deze bedrijven is de gemeente bevoegd gezag.

De SP wil met het College van GS over de volgende thema’s.

  • Hoe goed controleert de provincie zijn eigen inrichtingen?
  • Wat vindt de provincie van de landelijke regelgeving, waarin o.a. staat dat onaangekondigde bezoeken als een te zware last voor bedrijven gezien moeten worden?
  • Moet je een bedrijventerrein met zware chemie niet veel meer als een collectief zien waarin het geheel meer is dan de som der delen? Met verplicht parkmanagement, extra eisen via de gronduitgifte en een milieuvergunning voor het terrein als geheel?
  • Welke faciliteiten krijgen de nieuwe Regionale Uitvoerings Diensten (RUD)?
  • Sommige terreinen met gevaarlijke bedrijven hebben een veel te oude bestemmingsplan (BP). Het BP van Industrieterrein Moerdijk bijvoorbeeld dateert uit 1993, dat van De Hurk in Eindhoven uit 1988. Het BP mag maar tien jaar oud zijn. De SP vraagt aan GS om de leeftijd van de Brabantse terreinen met gevaarlijke bedrijven in kaart te brengen.
  • Hoe staat GS tegenover de bijna onwerkbaar ingewikkelde structuren, die zich bezig houden met crisisbestrijding en crisiscommunicatie?
  • De WRR schrijft dat veel bedrijven onderverzekerd zijn. Bij de Enschedese vuurwerkramp dekte de verzekering van het bedrijf maar 0,2% van de schade. Naar verluidt (want de verzekerde som is geheim) is dat bij Chemie-Pack 7%. Als de verzekering tenminste uitbetaalt. De SP vraagt GS om de verzekerdheid van Brabantse gevaarlijke bedrijven in kaart te brengen.

In de bijlage (pdf-file) de volledige tekst van de vragen.

Nadere inlichtingen bij Bernard Gerard, 040-2454879, bjmgerard@gmail.com

U bent hier