h

Pas op dat eigen kracht niet “zoek het maar uit” wordt

21 maart 2012

Pas op dat eigen kracht niet “zoek het maar uit” wordt

Dinsdag 20 maart is het raadsvoorstel sociaal beleid in de raadscommissie 'Maatschappij en Cultuur' besproken. Zoals in inmiddels alle voorstellen van dit college over zorg en welzijn, staat de eigen kracht centraal.

Daarnaast wil het college steeds meer doelgroepen bij elkaar zetten, omdat mensen dezelfde vraag hebben. Maar is dit wel zo?

Volgens de SP is eigen kracht een gevaarlijk begrip. Want ook in dit stuk ontbreekt wat er gedaan wordt voor mensen die niet die eigen kracht hebben. Juist die mensen komen niet in beeld, omdat ze geen hulp vragen of omdat ze gewoonweg niet weten waar ze hulp kunnen krijgen, bijvoorbeeld bij problemen met opvoeding, schuldenproblematiek of psychische problemen. De SP heeft daarom bij de wethouder erop aangedrongen ervoor te zorgen dat eigen kracht niet opeens zoek het maar uit wordt.

Het plan van het college is nu om een sociaal werker aan te stellen, die ervoor zorgt dat gezinnen met problemen een aanspreekpunt hebben. Dat is een mooi streven. Maar die sociaal werker heeft geen vaste plek in de wijk. Op die manier weten mensen weer niet waar ze aan moeten kloppen voor hulp. De SP pleit er daarom voor om hulpverlening aan te bieden dicht bij de mensen, in de wijk.

Ook gelooft de SP niet in het samenbrengen van allerlei doelgroepen. Waar het gaat om dagbesteding, hebben bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, daklozen en mensen met verslavingsproblematiek wel een vraag om dagbesteding, maar dat betekent niet dat zij opeens allemaal dezelfde dagbesteding nodig hebben.

De SP zal dan ook blijven pleiten tegen het op een hoop gooien van allerlei doelgroepen die ondersteuning nodig hebben.

Bianca van Kaathoven
Fractievoorzitter SP Eindhoven

U bent hier