h

WMO gestript

6 oktober 2011

WMO gestript

Voor mensen die vanwege ziekte of psychische problemen een beroep moeten doen op de gemeentelijke voorzieningen kan er in de komende jaren heel veel veranderen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) waarin staat hoe zorg en welzijn binnen een gemeente moeten worden geregeld, geeft namelijk niet meer automatisch recht op zorg.

De gemeente mag zelf invullen hoe ze zorg en ondersteuning van burgers die dat nodig hebben, gaat invullen. Daarbij wordt er steeds vaker eerst gekeken naar wat burgers en hun omgeving zelf kunnen doen, voordat er professionele hulp komt. Dit kan heel negatief uitpakken, waardoor mensen die zorg nodig hebben in de kou komen te staan. Maar als het goed ingevuld wordt, houden burgers zelf het heft in handen en worden er mogelijkheden geschapen om ondanks de vergrijzing toch goede zorg te bieden aan alle mensen uit de gemeente die dat nodig hebben.

Er zijn landelijke WMO werkplaatsen ingericht waarin men op zoek gaat naar die nieuwe vormen. Er zijn er zes, waarvan één in Noord-Brabant. De Noord-Brabantse WMO werkplaats richt zich op één specifiek aspect van de WMO, juist het zo organiseren van formele zorg dat er optimaal informele zorg beschikbaar is: de door de professionals te ‘veroorzaken’ grotere inzet van informele zorg. In de praktijk betekent dit volgens hen dat professionals zowel zorgvragers als hun omgeving moeten stimuleren tot het vragen en aanbieden van informele zorg, en hen daarbij ondersteunen. Daarnaast moeten de professionals de zorgvragers helpen bij het ontwikkelen en versterken van hun eigen mogelijkheden. De werkplaats gaat daarom vijf innovatieve praktijken ontwikkelen en volgen: maatschappelijke steunsystemen, ook informeel, familie als bondgenoot, wederkerige burenhulp, zelfhulp en gedeelde mantelzorg.

Omdat beelden veel meer zeggen dan woorden heeft het lectoraat sociale studies van de Fontys Hogescholen heeft Martijn van Gemert,een student van de Fontys hogeschool voor de kunsten gevraagd een serie stripcolleges te maken waarin deze manier denken over zorg en welzijn helder en met humor wordt uitgelegd. Deze stripcollege’s zijn voor iedereen gratis toegankelijk gemaakt op www.wmowerkplaatsen.nl.

Als SP-ers zijn we er in de meeste gemeentes zelf bij, in de raad, als er WMO beleid wordt gemaakt. Daarom is het heel interessant om de stripcolleges te bekijken en onze mening hierin te vormen.

Caro Goudriaan
Redactie

www.wmowerkplaatsen.nl

U bent hier