h

Van Abbe is wakker

19 oktober 2011

Van Abbe is wakker

Dinsdag 18 oktober besprak de commissie een initiatiefvoorstel van de PvdA. Hierin werd voorgesteld om het museum meer verantwoordelijk te maken voor eigen inkomsten, bijvoorbeeld door meer bezoekers binnen te halen. Die eigen inkomsten worden dan in mindering gebracht op de gemeentelijke bijdrage aan het museum.

Dit initiatief zorgde in ieder geval voor actie in de stad. Het museum kwam met een notitie vol goed voornemens, bijvoorbeeld om de oudbouw te verhuren voor minder vernieuwende tentoonstellingen, te organiseren door anderen. De wethouder kwam met een brief, waarin de mogelijkheid tot verzelfstandiging wordt genoemd. Een idee dat een langdurig bestaande scheve situatie zou rechttrekken, het museum is namelijk een ambtelijke dienst. En men had kunstkenners en museumdirecties in het hele land en daarbuiten gemobiliseerd: de raadsleden kregen veel post met oproepen het museum te sparen. Het museum leeft, dat is mooi.

Het Van Abbemuseum
Het Van Abbemuseum

Na een wat lange ronde insprekers, allen zeer begaan met het Van Abbe, was er tijd voor een eerste ronde van de raad.

Ik heb daar namens de SP gezegd achter het voorstel van de PvdA te staan. Niet omdat we niks met kunst hebben, want daar hebben wij heel veel mee, wel omdat het realistisch is en past in deze tijd van gepaste soberheid. Wij vinden het heel bijzonder dat het Van Abbe een hoge status en een voortrekkersrol heeft in nationaal en internationaal verband. Wij hebben daar niets op tegen, integendeel.

De grote vraag voor ons is echter of wij ons kunnen permitteren om een museum onder deze bijzondere condities te handhaven en bovendien: of we dat willen. Mogen wij als gemeentebestuur de pijn van de bezuinigingen vrijwel geheel voorbij laten gaan aan het museum? Dit terwijl we wel offers vragen aan grote groepen mensen die het zwaar hebben, omdat ze arm of ziek zijn, of omdat ze hun eigen leven niet zonder hulp kunnen inrichten?

Naast de PvdA waren wij de enigen die deze brede verantwoordelijkheid noemden, de overige fracties spraken vooral over de eigen identiteit en de eigen keuzes van het museum. Wij waren ook de enigen die het voorstel steunden, voor de rest ging het te snel of men had problemen met de wijze waarop geld binnengehaald kan worden. Dat er beweging moest komen, dat vond wel iedereen.

Overigens heeft het museum ook een taakstelling waar het gaat om toegankelijkheid voor en aansluiting met de Eindhovenaren. Die laatste taak blijft wat mager ingevuld, ook in hun notitie. Naast de hiervoor genoemde brede vraag moeten we ook nadenken over hoe om te gaan met een museum uit het topsegment, want hoe zorgen we ervoor dat in Eindhoven het museum breed gewaardeerd wordt.

Afrondend heb ik gezegd dat het idee om het museum zelfstandig te maken zeker uitwerking verdient. Dat gaat minder snel, dus is voor nu niet voldoende. Het initiatiefvoorstel mag breder ingezet worden: geld binnenhalen kan op meer manieren dan door meer bezoekers te trekken.

Toen was er nog tijd voor een korte reactie van de wethouder, die beloofde snel met een beleidsvoorstel vanuit het college te komen.

Het initiatief gaat het niet redden, het heeft wel het Van Abbe op de agenda gezet, dat is winst. Er wordt gesproken over hoe het anders kan. Wordt vervolgd in november.

Ans Heesterbeek
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier