h

Heidegroen of asfaltgrijs

13 september 2011

Heidegroen of asfaltgrijs

Het gebied tussen Eindhoven en Helmond bevat veel natte en veel droge natuur. De waterwegen Dommel en Aa lopen kris kras door het gebied. De bossen, de weilanden, maar ook de natuurlijke, de archeologische en de bouwkundige monumenten liggen er prachtig bij. Kortom het is een rijk gebied.

Wellicht heet het daarom dan ook ‘Het Rijk van Dommel en Aa’. Echter: de landelijke overheid vindt beschermende Rijksbufferzones overbodig. Het gebied dat buiten de twee steden en de dorpen ligt, werd daardoor bedreigd door oprukkende woningbouw, asfalt en industrie. De betrokken gemeenten hebben besloten om er gezamenlijk werk van te maken, zodat het gebied op zijn minst in tact blijft, of liever: wordt verbeterd. Vreemd dat diezelfde gemeenten het plan hebben om in het noordelijk deel van het gebied een stuk N-weg aan te leggen, dwars door de. De zogenaamde Noordoostcorridor.

Mogelijk tracé langs het Wilhelminakanaal
Mogelijk tracé langs het Wilhelminakanaal

Hoe is dat mogelijk? De provincie en de betrokken gemeenten lijken veel geld te willen steken in bereikbaarheid en dus in meer asfalt. Verbetering van het openbaar vervoer, een logische optie, wordt vergeten.evenals inzetten op vermindering van het autogebruik.

Een eenvoudig voorbeeld:
Een persoon heeft een dichtgeslibde ader. De dokter verwijdert niet het pulp in de ader, maar legt een schone ader een eindje verderop. De ‘oude’ ader blijft dicht, want de oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt.
Zo geldt dat ook voor het wegverkeer. De problemen worden een tijdje vooruitgeschoven, maar het verkeer slibt vroeg of laat weer dicht.

De regionale groene structuur gaat stukje bij beetje verloren, alleen maar omdat er niet gekeken wordt naar echte, innovatieve en blijvende oplossingen van de problemen. Deze oplossingen vind je, naar ons idee, aan de voorzijde van het probleem. Namelijk bij het excessief groeiende autogebruik en de tekorten in het openbaar vervoer.

Tijdens de commissievergadering van dinsdag 30 augustus was er discussie over ‘Het Rijk van Dommel en Aa’ (RvDA). Tenminste: tussen de wethouder en de SP.

Namens de SP vroeg ik naar de noodzaak van een weg die dwars door een natuurgebied komt. Ik wees op de ernst van de situatie, de wethouder bleef bij haar punt: ‘De structuurvisie ‘Rijk van Dommel en Aa’ en het plan ‘Noordoostcorridor’ zijn twee verschillende plannen en dienen daarmee apart te worden behandeld’. Onder de andere aanwezige partijen was er overigens geen roering te bespeuren.

Het ziet er naar uit dat de wens van de gemeente en de provincie om de weg aan te leggen zo sterk is, dat men gladde politieke spelletjes inzet om het doel te bereiken.

De SP Eindhoven laat het hier natuurlijk niet bij zitten en grijpt alle mogelijkheden aan om het gebied te beschermen. Naast ons zijn er natuurlijk ook ontzettend veel groepen mensen en individuen in de regio die zich graag inzetten voor dit gebied. We zoeken contact met hen om hier samen werk van te maken.

Namens de SP, als Commissielid Ruimte en Vastgoed,
Marcel Lathouwers

U bent hier