h

Gemeente Best gaat geluidsmeetpalen plaatsen

8 juni 2011

Gemeente Best gaat geluidsmeetpalen plaatsen

De gemeente Best gaat op korte termijn meetopstellingen plaatsen, waarmee het geluid uit diverse bronnen gemeten kan worden. Het gaat om drie microfoons op palen van de firma Geluidsnet BV, de op dat gebied belangrijkste firma, die ook voor een aantal andere overheden werkt.

De palen komen er drie jaar te staan en dat kost ongeveer € 28.000. Dat is de uitkomst van de vergadering van de commissie Wonen en Ruimte van dinsdag 7juni 2011. In eerste instantie wil de het College van Burgemeester en Wethouders niet meewerken, maar een raadsmeerderheid bleef op zijn stuk staan. Met succes. Formeel vindt besluitvorming pas in de raadsvergadering plaats, maar de partijen in Best hebben afgesproken met dit voorstel als hamerstuk akkoord te gaan.

Een belangrijke reden, waarom Best de eerste gemeente in de regio is die meedoet, is dat Best (en met name de wijken ten Zuiden van het kanaal) geraakt worden door geluid uit diverse bronnen (vliegveld, weg, spoor). De microfoons kunnen deze bronnen van elkaar onderscheiden.

VVD-fractievoorzitter Verheijen zal op 13 juli een gesprek hebben met een afvaardiging van de Tweede Kamerfractie van zijn partij over dit initiatief.

… enkele andere gemeenten vooralsnog niet
De gemeente Eindhoven wil vooralsnog niet en verwijst (in antwoord op brieven van de Werkgroep Geluidshinder Achtse Barrier en de gemeente Best en raadsvragen van PvdA-er Meulensteen) naar inspanningen, die in het kader van de Alderstafel verricht zouden worden.

Daaraan wijdt het College van B&W allerlei mooie woorden, maar feit is dat de beloften van directeur Meijs van het vliegveld (belangrijk aan de Alderstafel) al jarenlang niet nagekomen worden. Bovendien is in genen dele duidelijk hoe toegankelijk, transparant en onafhankelijk een eventueel meetsysteem van de Alderstafel zal zijn. De Alderstafel zelf staat immers niet bekend om zijn onafhankelijkheid en transparantie.

Het College van B&W van Veldhoven (dus ook Jack Tops, die voor de randgemeenten aan de Alderstafel zit) zegt hetzelfde als de gemeente Eindhoven en vermeldt bovendien, dat er in Veldhoven, anders dan in Best, geen cumulatieproblematiek is. Hoe de gemeenteraad van Veldhoven (en die van andere gemeenten) zich opstellen, komt hier later aan de orde.

Avond over geluidsmeting
Op maandag 27 Juni organiseert het Actieplatform De 10 geboden voor Eindhoven Airport een voorlichtingsavond voor bewoners en gemeenteraads- en Collegeleden voor Veldhoven, Bladel, Bergeijk, Eersel, Aalst/Waalre en Valkenswaard. Namens Geluidsnet BV zal aanwezig zijn dhr. Köhler. De avond vindt plaats in zaal De Leenhoef, Het Groen 18, in Knegsel. Iedereen is welkom.

Bernard Gerard

U bent hier