Buurtonderzoek Geestenberg
Buurtonderzoek Geestenberg
Met een flink groepje van actieve leden zijn we woensdag aan het begin van de avond de wijk Geestenberg in getrokken voor een buurtonderzoek. “Buurten in de buurt” zo wordt het ook wel binnen de SP genoemd waarbij we van bewoners in een wijk willen horen wat er leeft en wat voor problemen zij ervaren.
In de Gemeenteraad is de wijk vaker aan de orde geweest onder andere met betrekking tot herontwikkeling van het multifunctioneel centrum ‘t Karregat, in opdracht van de gemeente Eindhoven. Daarnaast is ook gebleken dat vrijkomende huizen opgekocht worden en daarna gesplitst zodat zij aan meer studenten of Oost-Europeanen huisvesting kunnen bieden. Dat zou mogelijk tot geluids-, en vooral parkeeroverlast kunnen zorgen.
Voorzien van Zo-kranten, sponsjes en schrijfblok trokken we de wijk in
Vanaf kruispunt Heerbaan/Moggendries zijn we, voorzien van Zo-kranten, sponsjes en een schrijfmap de wijk ingetrokken en hebben huis-aan-huis aangebeld.
Het draaide eigenlijk om 2 hoofdvragen:
- Is ’t Karregat een belangrijke voorziening in de wijk?
- Heeft U overlast van kamerbewoning of gesplitste woningen?
In de meeste gevallen werden we welwillend en vriendelijk te woord gestaan. Maar in een paar gevallen waren mensen niet geïnteresseerd, mogelijk omdat ze dachten dat we leden wilden werven.
De parkeerproblemen waren al meteen zichtbaar want ook wij hadden moeite om ergens onze auto te parkeren, dat kon soms pas drie straten verder! Het was dan ook niet verrassend dat dit de meest gehoorde klacht was van buurtbewoners. Daarom zou er ook uit veiligheidsoverwegingen ook snel een halt toegeroepen moeten worden aan verdere woningsplitsing.
Aan de slag
De wijk heeft ook veel verschillende soorten huizen. Veelal koopwoningen waarbij iedere eigenaar zijn een eigen kleurvoorkeur blijkt te hebben en er zo een wonderlijk pallet aan woningen te zien is in één straat. Daartegenover vind je er ook de oude, mistroostige blokkendozen met zwartgrijze gevels van betonplaten waar jarenlang nauwelijks onderhoud aan is gepleegd.
Sommige bewoners hadden ook last van rondzwervend huisvuil, geluidsoverlast ’s zomers als zij in de buurt woonden van een studentenhuis of in de buurt van het woonwagenkampje. Onveiligheid gaf niemand als reden op, hoewel een aantal huiseigenaren door deze ontwikkelingen hun huiswaarde wel zagen dalen. Duidelijk was te zien dat er nog een aantal woningen al langere tijd leeg en te koop staan en al verloederden.
Opvallend was ook dat veel wijkbewoners de vele functies van ’t Karregat nauwelijks gebruikten. Ze kwamen wel op de school en in de bibliotheek toen ze nog kleine kinderen hadden maar inmiddels alleen nog soms in de Lidl supermarkt.
Zo af en toe met vier op een rij
Men zou meer voorzieningen op prijs stellen zoals een drogisterij of een soort huishoudelijke artikelen winkel. Een bewoner vertelde dat zij al een brief had gekregen met de mededeling dat de bibliotheek zou gaan sluiten en dat ze dus op tijd de geleende boeken moest terugbrengen. Bij andere bewoners was daar niets over bekend. Veel mensen gaven aan dat ’t Karregat erg verwaarloosd is en er verloederd uitziet, dus een grondige opknapbeurt wordt erg op prijs gesteld.
Al met al een nuttige rondje in de wijk Geestenberg die veel bruikbare informatie heeft opgeleverd, die in de Gemeenteraad kunnen worden ingebracht.
Ruud Thelosen
Redactie SP Eindhoven
- Zie ook:
- Actie
Reacties