h

SP tegen het weren van leerlingen uit het leerlingenvervoer

21 april 2011

SP tegen het weren van leerlingen uit het leerlingenvervoer

Op dinsdag 19 april heeft de commissie Maatschappij en Cultuur gesproken over de bezuinigingen op het leerlingenvervoer. De kilometergrens moet volgens het plan opgerekt worden van 2 naar 6 kilometer voor kinderen in het speciaal basisonderwijs en van 4 naar 6 kilometer in het voortgezet speciaal onderwijs.

De SP kiest ervoor om de meest kwetsbare burgers te beschermen, juist in tijden van bezuiniging. Ook het college heeft vaak aangegeven de meest kwetsbare burgers te beschermen. Maar voordat we gaan praten over de bezuinigingsplannen van Eindhoven, wordt er al bezuinigd op juist een van de meest kwetsbare groepen kinderen!

Vijf april hebben negen ouders gebruik gemaakt van hun recht om in te spreken. Zij waren het bewijs van de gevolgen die de bezuinigingen gaan hebben op de situatie van kinderen en het gezin.

Kinderen maken gebruik van het leerlingenvervoer omdat ze naar het speciaal onderwijs gaan. Van de 900 kinderen moeten er nu 352 uit het vervoer, omdat het te duur wordt. Daarnaast wordt het schooladvies niet meer leidend. Op het moment dat er bezuinigd moet worden, weet het college dus beter welke kinderen leerlingenvervoer nodig hebben. De SP vindt dat heel erg vreemd.

De raad geeft aan dat er gekeken moet worden naar maatwerk. Maatwerk is het nieuwe toverwoord geworden, want met maatwerk is de bezuiniging opeens geen moeilijke ingreep meer. Maatwerk of geen maatwerk, als alleen de meest schrijnende gevallen opgevangen worden, vallen er nog ruim 300 kinderen buiten de boot. Deze kinderen kunnen op miraculeuze manier opeens wel zelfstandig naar school. Dat ouders thuis zullen moeten blijven omdat ze hun kinderen naar school moeten brengen, soms zullen moeten stoppen met werken en sommige kinderen niet meer naar school gaan, daar wordt niet meer over gesproken.

Een kind van twee, vier of zes jaar wordt niet alleen over straat naar school gestuurd, ook al is de school maar 500 meter verderop. Waarom worden kinderen met een ontwikkelingsleeftijd van twee, vier of zes dan wel de halve stad doorgestuurd op een fiets, of met de bus?

Op het moment dat er bezuinigd moet worden, staan de kinderen niet meer centraal, maar de centen.

De SP zal zich hiertegen blijven verzetten. Waarom geven we wel miljoenen uit aan design, innovatie, Brabant Culturele Hoofdstad etc., maar kan er niet gezorgd worden voor de meest kwetsbare burgers?
De SP zal zich komende dinsdag tijdens de raadsvergadering blijven verzetten tegen de bezuinigingen op een van de meest kwetsbare doelgroepen van de stad.

Bianca van Kaathoven
Raadslid SP Eindhoven

U bent hier