h

SP op campagne, VVD schuift aan

19 februari 2011

SP op campagne, VVD schuift aan

Het is druk in de stad. De campagnebus van SP-Eindhoven staat op het 18 Septemberplein. De tomaatsponsjes en campagnefolders vliegen de bus uit. De SP is er niet alleen. Bij de Piazza staat een klein clubje van de VVD en iets verderop staat GroenLinks.

Dan komt er een grote bus vol VVD-ers het plein op. Het blijkt het provinciale campagneteam te zijn, dat een uurtje Eindhoven aandoet. De competitie tussen VVD en SP wordt stevig, maar is sportief. Voorbijgangers worden door beide partijen aangesproken. Mensen denken er echt over na van wie ze iets aannemen.

Meer aandacht voor de SP dan de VVD-bus
Meer aandacht voor de SP dan de VVD-bus

De sponsjes roepen leuke reacties op. Mensen worden creatief. SP leden die toevallig in de stad zijn, komen even aanlopen. Er werd zelfs spontaan een spreekkoor gevormd.

Creatief met de sponsjes
Creatief met de sponsjes

Verder zijn er opvallend veel mensen die roepen dat de SP goed bezig is en dat ze Emile Roemer zien zitten. Een paar mensen weten namen van de provinciale kandidaten, zoals Nico Heijmans, maar de meeste mensen kennen alleen het landelijke gebeuren.

De SP is goed bezig
De SP is goed bezig

Eén man kwam bij de bus om meer informatie vragen. Hij twijfelde tussen SP en PVV. We hebben hem de folder gegeven over het stemgedrag in de kamer van de PVV tot nu toe. Ik denk dat hij het nu iets gemakkelijker krijgt in het stemhokje. Een andere man kwam vragen wat we voor senioren betekenen. Ook hem konden we, na een praatje, een folder met informatie mee naar huis geven.

Sommige passanten hadden gerichte vragen
Sommige passanten hadden gerichte vragen

Er waren veel vragen over wat we van het onderwijs vonden en zorgen om de zorg. Ook waren er mensen die bezorgd zijn om het effect van dit kabinet voor de mensen die zichzelf maar moeilijk staande kunnen houden in deze maatschappij. Er was eigenlijk niemand die begon over de Megastallen, Essentgelden en Infrastructuur.

Er was een gemoedelijke sfeer
Er was een gemoedelijke sfeer

We hebben wel 1000 sponsjes uitgedeeld en evenveel folders. Ook zijn er meer dan honderd ZO-kranten van de hand gegaan. En we hebben natuurlijk boeiende ontmoetingen gehad. Deze verkiezingen gaan wat betekenen!

Aartje van Oostenbrugge
Redactie SP Eindhoven

U bent hier