h

Bezuinigen, ten koste van wat…?

7 februari 2011

Bezuinigen, ten koste van wat…?

De gemeente Eindhoven moet 55 miljoen bezuinigen. Hiervoor is een plan gemaakt. 18 januari hebben 44 insprekers op een hoorzitting van de gemeente op de plannen gereageerd. De gemeenteraadsleden en commissieleden van de SP waren goed vertegenwoordigd.

Ze hebben actief geluisterd naar de sprekers en kritische vragen gesteld. Op 1 en 15 februari is het de beurt aan de gemeenteraadsleden om hun mening te geven. Ook in de commissies worden de plannen besproken.

Minder bezuinigen op de bibliotheek
Minder bezuinigen op de bibliotheek

De SP fractie heeft de plannen dan ook grondig bestudeerd. Hierbij zijn ons een aantal dingen opgevallen. Zo is nergens beschreven hoe de gemeente gaat handelen bij mee- of tegenvallers. De inkomsten, zoals rijksbijdragen en de gelden die de bezuinigingen opleveren, zijn grofmazig beschreven. We snappen dat men dit nu niet exact kan voorspellen. Maar we zijn alert op de gevolgen als er bezuinigingen niet gehaald worden of als er bezuinigingen doorgevoerd worden die niet gewenst zijn.

Er moet volgens het plan veel onderzocht worden, vooral mogelijkheden om iets met minder geld te doen. Maar wat kost de inzet van de ambtenaren die dat onderzoeken?

In de inleiding wordt de afspraak genoemd om de kerntaken van de gemeente en de maatschappelijke effecten van maatregelen te benoemen in het voorstel. Men zegt dat dit gebeurd is, wij zien met name die maatschappelijke effecten amper terug.

Wat stoort ons?

  • Het stoort ons dat men vage termen gebruikt. Bij vage termen kan iedereen zijn fantasie gebruiken en deze toepassen zoals het uitkomt. Vooral de term “behoort tot het “DNA van Eindhoven” – of niet- om uit te maken of een activiteit nog door de gemeente gefinancierd wordt. Design zit in ons DNA, maar Schaatsen niet?
  • Ook het gebruik van termen die verbloemen dat de overheid de handen terugtrekt geeft onduidelijkheid. Termen als ‘inburgerende overheid’, ‘kanteling WMO’ en ‘vraaggericht werken’. Op buurt- en individueel niveau zijn dat mooie termen om aan te geven dat de overheid de handen terugtrekt en mensen zelf verantwoordelijk worden geacht voor hun welzijn en voor hun woonomgeving. Daar lijkt niks mis mee, maar de gemeente heeft de plicht te zorgen voor burgers die dat nodig hebben.
  • Het stoort ons ook dat men pronkt met burgerparticipatie als tovermiddel. Tot nu toe blijkt daar niet veel van, waarom zou dat nu in tijden van bezuinigingen wel gaan werken?

Wat zijn concrete strijdpunten van de SP fractie Eindhoven?

  • Als innovatie en design in het “Eindhovense DNA” zitten, zou de gemeente hier geen miljoenen aan hoeven uitgeven. De SP stelt hier veel vragen bij, zoals: Wat is de kerntaak van de gemeente, welke verantwoordelijkheid, rol /taken neemt de gemeente en wat is de prijs?
  • De WMO-voorzieningen moeten op peil blijven. Wij vinden dat de gemeente heel terughoudend moet zijn met het begrip “eigen verantwoordelijkheid”. We willen actief meedenken over creatieve oplossingen. Zo hebben we tijdens de hoorzittingen met Lumens al vragen gesteld naar mogelijkheden om dingen die nu dubbel gedaan worden (= door twee of meer partijen) economischer aan te pakken. Maar ook over het delen van gebouwen voor verschillende functies zoals een bibliotheek in een wijkvoorziening.
  • We zijn tegen verplichte inzet van mensen uit de WWB voor werk als huishoudelijke hulp of sneeuwschuiven.
  • We willen minder bezuinigen op het CKE en de bibliotheek, die instellingen worden veel te zwaar getroffen. Het Van Abbemuseum daarentegen, blijft vrijwel geheel buiten schot, wij denken dat het daar stukken minder kan. Het bedrag van 10 miljoen, ooit gereserveerd voor nieuwbouw van Plaza Futura, gaan we niet uitgeven aan verhuizing naar het NatLab. Voorlopig dus, een pas op de plaats voor Plaza Futura aan de Leenderweg.
  • We zijn niet overtuigd van de voordelen van Brabant Culturele hoofdstad, veel te duur en dus ongewenst in deze tijd.
  • De kunstijsbaan moet gewoon blijven.
  • Wij zijn tegen het privatiseren van bouwtoezicht, voor de SP is dat een principekwestie.
  • Schoolzwemmen moet blijven, over randvoorwaarden valt te praten (bijvoorbeeld moment van de dag).
  • We gaan stevig inzetten op milieubeleid en Openbaar Vervoer, want dat maakt de stad toekomstbestendig.
  • We blijven kritisch over Eindhoven Airport en voltooiing Ruit, dat valt meer onder het beleid van de provincie en landelijk. De SP houdt deze zaken op alle niveaus kritisch in de gaten.

Volg onze activiteiten op deze site. Hier kun je ook lezen hoe je acties van de SP tegen roekeloze bezuinigingen, die overigens vaak meer kosten dan opleveren, kunt steunen.

Aartje van Oostenbrugge
Redactie SP Eindhoven

U bent hier