h

Aanpak drugsproblemen

8 december 2010

Aanpak drugsproblemen

Een burgemeester ondergedoken, overlast en de beschietingen van afgelopen weken worden in verband gebracht met de achterdeuren van de coffeeshops in Eindhoven en Helmond. De SP vindt het daarom een goede zaak dat de burgemeester zich in Den Haag inzet om hulp te krijgen om deze problemen aan te pakken. Jammer dat de minister geen echte maatregelen wil nemen.

Het is belangrijk ons af te vragen welke problemen er aangepakt moeten worden? Zijn dit de problemen aan de voordeur zoals doorverkoop of verkoop aan drugstoeristen, of de problemen aan de achterdeur, waar de georganiseerde misdaad actief is en waar we de afgelopen weken voorbeelden van de krant hebben kunnen zien?

Een Eindhovense Coffeeshop
Een Eindhovense Coffeeshop

De problemen met wiet en met name de teelt gaan terug tot de invoering van het gedoogbeleid. Je mag wiet roken, je mag het kopen, maar je mag het niet kweken. Je mag vijf plantjes hebben, maar van wat er van vijf plantjes afkomt, vul je geen coffeeshop en zeker geen grote. Waar het vandaan komt blijft dus een groot vraagteken.

De nieuwe regering zou hard gaan optreden. Echter, nu er fikse problemen in Eindhoven spelen, komt er geen agent bij en wordt er niets gedaan aan de achterdeur van de coffeeshops.

De burgemeester had ingezet op een pasjessysteem aan de voordeur, met een vorm van gereguleerde teelt aan de achterdeur. Dit om te voorkomen dat de wiethandel in handen blijft van criminelen. De minister heeft nu aangegeven dat Eindhoven alleen aan de slag mag met een plan van aanpak voor de coffeeshops. Maar, in dit plan mogen maar drie punten staan:

  1. er komt een pasjessyteem,;
  2. coffeeshops worden besloten clubs. Alleen leden met een pasje komen binnen;
  3. coffeeshops moeten op minimaal 350 meter afstand van scholen staan.

De SP gelooft niet in deze aanpak. Je neemt alleen drie maatregelen aan de voordeur, maar er gebeurd niets met de aanvoer van wiet aan de achterdeur van de coffeeshops. En daar zit nu juist het probleem.

Deze problemen zijn alleen op te lossen door een duidelijk beleid, maar wel op verschillende gebieden. Aan de ene kant gereguleerde teelt, aan de andere kant een pro-actieve politiemacht die zich bezighoudt met het opsporen en oprollen van bendes. Aan de ene kant een goed voordeurbeleid met bijvoorbeeld een pasjessysteem, aan de andere kant een spreiding van coffeeshops over de regio.

Het plan zoals nu voorgesteld, zal ervoor zorgen dat het beleid niet kan slagen. Een pasjessysteem is geen oplossing van de problemen aan de achterdeur en zonder spreiding van de coffeeshops moeten alle gebruikers in de regio hun spullen in de illegaliteit kopen.

Bianca van Kaathoven
Raadslid

U bent hier