h

Het verdriet van Van Gijzel

10 november 2010

Het verdriet van Van Gijzel

Op 9 november werd de begroting voor de komende tijd besproken in de raad. Ik formuleer het wat voorzichtig, officieel voor 2011-2014, maar dat klopt dan weer niet helemaal. Er zijn erg veel onzekerheden.

Welke maatregelen komen er uit Den Haag, maatregelen is hier een ander woord voor forse bezuinigingen, hoe is de werkelijke financiële stand van de stad, niet alles was duidelijk, en hoe gaan we ombuigen vanaf komend jaar, ombuigen is ook een ander woord voor fors bezuinigen. Kortom: ik noemde het in onze bijdrage een complexe taak: een mening geven over de begroting.

Burgemeester Van Gijzel
Burgemeester Van Gijzel

Binnen de onzekerheden waar Eindhoven geen schuld aan heeft, was de begroting een net werkstuk. Die onzekerheden maken ons wel onrustig, bij veel onderdelen blijft het bij de hoofdlijnen. Dat geldt voor de uitgaven: bijvoorbeeld € 4.75 miljoen voor armoedebeleid en schulddienstverlening, € 4 miljoen voor WMO, €13.6 miljoen voor een frictiebudget: kosten om de ombuigingen te kunnen uitvoeren. Maar ook voor de bezuinigingen: bijvoorbeeld € 0.9 miljoen verruiming eigen bijdrage WMO.

Zaken die voor de SP van groot belang zijn zien we zeker terug, zoals de zorg voor de zwakkeren en een gezonde, duurzame stad. Ik heb daarvoor onze waardering uitgesproken.

Er waren door de verschillende fracties veel moties en amendementen aangekondigd. Dit zijn respectievelijk oproepen om het college tot handelen aan te zetten en voorstellen om het raadsvoorstel te wijzigen. Na de bijdragen van het college werden er veel toch niet ingediend.

De SP diende de twee aangekondigde moties wel in.

Wij wilden dat het college in overleg zou gaan met de directie van het Van Abbemuseum om tot meer bezuiniging te komen. De voorgestelde bezuiniging van € 175.000 vinden wij wat mager. Bijvoorbeeld een versobering van het aankoopbeleid lijkt ons wel wat. Helaas vonden we te weinig steun bij de andere raadsleden.

Omdat we graag mee willen denken waar geld te vinden is, kwamen we met het voorstel om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van OZB-verhoging. Veel fracties vinden dat erg eng en onaardig naar de burgers. Wij denken dat dit best meevalt. Eindhoven heft relatief minder OZB dan vergelijkbare gemeenten, we mogen € 600.000 meer innen. Een (te) simpele rekensom leert dat dit minder dan € 3 per inwoner is. Daar moet een eerlijk systeem naar draagkracht opgezet kunnen worden. Onze poging tot meedenken werd niet gewaardeerd, ook deze motie haalde het niet.

Tot slot dienden we samen met de coalitiepartijen en het CDA een motie in die het wel haalde. We krijgen voortaan vooraf meer inzicht in de effecten van voorgesteld beleid.\

Toen was het tijd om te stemmen over het begrotingsvoorstel. Wethouder van financiën Depla had in zijn bijdragen enkele keren opgemerkt dat tegenstemmen eigenlijk niet kon. Namens de SP heb ik toegelicht waarom dat wel kan. Ondanks alle waardering voor de inspanningen van het college om tot dit resultaat te komen, zijn er voor ons te veel zaken onzeker. Wij willen onze handen vrij houden om ongebonden de ombuigingsoperatie in te gaan.
Het voorstel werd aangenomen: de coalitiepartijen en LE stemden voor, de overige tegen.

En dan kom ik eindelijk bij de titel van dit verhaal: de burgemeester vindt dit echt niet kunnen, als iedereen tegenstemt, kan het college niet werken. Dat laatste is waar, maar dat is niet gebeurd. Zijn eerste opmerking bestrijd ik van harte. Het is de verantwoordelijkheid van iedere fractie om zelf de afweging te maken.

Ans Heesterbeek
Fractievoorzitter SP Eindhoven

U bent hier