h

Het Van Abbemuseum mag wat kosten

13 november 2010

Het Van Abbemuseum mag wat kosten

Tijdens de begrotingsbehandeling in de raadsvergadering van dinsdag 9 november, was het Van Abbemuseum een van de onderwerpen van gesprek.

Dit museum kost de stad 4.6 miljoen per jaar, maar we gaan bezuinigen met z’n allen, dus moet het museum ook meedoen: € 175.000 per jaar minder is het plan van het college. Dat geld moet vooral gevonden worden in commerciële verhuur van ruimten.

Voor mijn fractie, de SP, is dit wat magertjes. Er kan best een tandje bij, daarom kwamen we met een motie, een verzoek aan het college, om in overleg te gaan met de museumdirectie en een extra bezuiniging uit te werken. Volgens de SP zou die gezocht kunnen worden in het aankoopbeleid.

Het Van Abbe is een museum voor hedendaagse kunst en heeft daarom de taak om die kunst, en hedendaags betekent dan: van de afgelopen vijftien jaar, aan te schaffen, ten toon te stellen en te bewaren. Aangezien een periode van vijftien jaar continu verschuift, kan er enerzijds veel aangekocht worden, maar anderzijds, volgens ons, ook zonder grote risico’s van achterstand wat minder gekocht worden.

In deze periode van bezuinigingen moeten er afwegingen worden gemaakt: wat moet absoluut onveranderd doorgaan en wat kan er wel wat minder. Voor ons mag het museum wat minder.

Wij hebben daar argumenten voor. De ambities van het museum komen al jaren niet helemaal uit de verf. Internationaal staat het wellicht goed op de kaart, maar dat vertaalt zich niet in grote bezoekersaantallen. Er staan nooit rijen wachtenden op de stoep, behalve dan deze week, met dank aan Glow.

En de andere ambitie: een museum zijn voor alle inwoners, lukt ook nog niet echt. Wethouder Schreurs zei in haar reactie op mijn verhaal dat het museum een plek wordt voor alle Eindhovenaren. Iets wat je wordt, ben je dus nog niet. Ons duurt het een beetje te lang.

In het ED van woensdag 10 november stond dat ik schrok van de opmerking van CDA-collega Houben, hij vroeg waarom ik geen oproep tot sluiting van het Van Abbe deed. ‘Oei oei, ik ben wel trots op het Van Abbe,’ was mijn reactie. Dat klopt, maar ik ben ook realistisch. In deze tijd van bezuinigingen zou het van lef getuigen als gemeente en museumdirectie een stap zetten in de richting van een forsere bezuiniging.

Helaas, onze motie heeft het niet gehaald.

Ans Heesterbeek
Fractievoorzitter SP Eindhoven

Reactie toevoegen

U bent hier