h

Bibliotheek, dit kan creatiever!

10 november 2010

Bibliotheek, dit kan creatiever!

De afgelopen weken was de openbare bibliotheek flink in het nieuws. Er werden handtekeningen verzameld, ruim 12.000, waarmee mensen protesteerden tegen de sluiting van hun filiaal. Tegelijkertijd maakten directeur Thijs Torreman en wethouder Mary-Ann Schreurs ruzie.

Op dit moment weigert de wethouder om met de directeur te praten. De krant maakt gretig gebruik van deze rel en dus volgen we alles op de voet.

Bibliotheek Mensfort
Bibliotheek Mensfort

Wat is er nu echt aan de hand? De openbare bibliotheek ontvangt jaarlijks € 6 miljoen subsidie, daar worden mooie dingen mee gedaan. Echter, in deze tijd van bezuinigingen moet iedereen zijn steentje bijdragen, voor de bibliotheek betekent dat het inleveren van € 400.000. Dat is niet leuk, maar omgerekend 6.6 % van het totaal. Binnen het geheel van Eindhovense bezuinigingen lijkt dit realistisch.

Meneer Torreman, die niet te spreken is over de manier waarop dit nieuws gecommuniceerd is, en daar heeft hij wellicht een punt, stelt dat deze bezuiniging voor hem onmogelijk is. Hij ziet maar een uitweg: sluiten van drie filialen.

Dit lijkt ons een beetje kort door de bocht. De SP is absoluut tegen het sluiten van filialen, enkele jaren geleden hebben we ons met succes ingezet voor het filiaal Achtse Barrier. Wij vinden dat de bibliotheek een basisvoorziening is, laagdrempelig door bereikbaarheid in de wijken en door de relatief lage prijs, en dat moet vooral zo blijven.

Door de handtekeningenactie heeft de bibliotheek voor veel onrust gezorgd, mensen bellen en mailen ons met de vraag om sluiting toch echt te voorkomen. Dat zullen wij zeker doen, maar dat is wat anders dan meneer Torreman zijn € 400.000 schenken.

Net als alle andere instellingen dient de bibliotheek creatief te gaan nadenken hoe het met wat minder ook kan. En dan moet dat denkproces verder gaan dan dreigen met sluiting van filialen. Filialen die wellicht in een soberder vorm ook heel goed kunnen functioneren. Waarom niet in overleg gaan met scholen, buurthuizen en seniorencentra? Dan combineer je bibliotheekfunctie en ontmoetingsplek op een heel mooie manier. Kortom, de bibliotheek kan met een flinke portie creativiteit vast en zeker een echte oplossing bedenken.

Ans Heesterbeek
Fractievoorzitter SP Eindhoven

U bent hier