h

Plaza gered?

23 oktober 2010

Plaza gered?

In de raadscommissievergadering van 28 september werd de toekomst van Plaza Futura besproken. Directeur Chiaradia had een scenario aangeleverd, daarover gaf de raad een mening. Dat scenario gaat uit van een verhuizing naar Strijp S, daar heeft de SP, zoals bekend, moeite mee.

Er speelden twee zaken: de tekorten van Plaza met terugwerkende kracht oplossen en vooruitkijken naar een (tijdelijke) toekomst op de Leenderweg. De bedragen die daarmee gemoeid zijn, enkele tonnen, moeten zorgen voor een financieel gezonde positie en moeten voor de komende jaren de organisatieaanpassingen, de investeringen en de onderhoudsactiviteiten veilig stellen.

Plaza Futura
Plaza Futura

Daarnaast wil Chiaradia de toneelzaal ombouwen tot multifunctionele zaal: het probleem van het tekort aan filmzalen is dan opgelost. Het dure plan om tijdelijk twee filmzalen bij te bouwen is daarmee van de baan, en de technische aanpassingen zouden ook bruikbaar zijn op Strijp S.

Deze plannen kunnen allemaal betaald worden uit de stelpost die vastgezet is in afwachting van de toekomst van Plaza, daarom lijkt het geen echt probleem. De SP tekende aan dat niets zeker is in deze barre tijden.

Wij hadden enkele opmerkingen: wij wilden verder kijken dan een herziene begroting t/m 2011, het raadsvoorstel spreekt van een bijdrage tot aan de verhuizing van Plaza. En, zoals gezegd: wij weigeren vooralsnog te geloven in verhuizing, dus die periode kan wel eens heel erg lang worden.

De verbouwing van de theaterzaal lijkt ons een prima idee, echter: hoe zeker weten we dat de technische aanpassingen inderdaad meekunnen als er verhuisd wordt. Weten we al hoe de zalen eruit gaan zien? Wij vroegen ons ook af waarom we zo krampachtig vasthouden aan theatermogelijkheden in Plaza. De absolute verbinding film en theater snappen we nog steeds niet. Theater kan op veel plaatsen in de stad. Het kan vast goedkoper, nu wordt vastgehouden aan relatief weinig voorstellingen tegen relatief hoge kosten.

Wij stelden het volgende:

De SP meent dat incidentele subsidie voor het saneren van het negatief eigen vermogen, het exploitatietekort 2010 en voor de gevolgen organisatieaanpassing mogelijk moet zijn. Met de voorwaarde dat er een begroting komt die verder kijkt dan 2011 wij willen garanties voor een financieel gezonde toekomst.

De SP wil de vooruitwijzingen naar de verhuizing uit het voorstel halen. Wij plegen onderhoud en verbouwen degelijk, voor vele jaren.

De SP wil in de toekomst filmhuisfilms in deze stad. Waar en door wie verzorgd, dat houden we open.

In de raadsvergadering van 19 oktober dienden we twee amendementen in. Daarin stelden we dat de financiƫle middelen toegekend worden tot 2012 en dat verder financieren alleen gebeurde als er in 2011 een begroting tot en met ten minste 2014 zou liggen. Daarmee werd de regel over de toekomstige verhuizing geschrapt.

De amendementen werden raadsbreed aangenomen. Dat de achterliggende gedachte voor de meeste fracties anders ligt dan voor ons maakt daarbij niet uit. Zij denken dat Plaza tegen die tijd gaat verhuizen naar Strijp S, wij denken dat niet.

Ans Heesterbeek

U bent hier